Δευτεροβάθμιος έλεγχος της στατικής επάρκειας κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα - Βασιλαράς, Μάριος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η κατάρρευση των κατασκευών σε σοβαρούς σεισμούς είναι συνώνυμη με την απώλεια κατακόρυφης φέρουσας ικανότητας στις κολόνες και τα τοιχώματα του δομικού συστήματος .Η πτυχιακή αυτή προσδιορίζει τα κριτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής αξιολόγησης προκειμένου να εντοπιστούν ταχέως από τον μεγάλο κατάλογο των υφιστάμενων υποβαθμισμένων κατασκευών εκείνα τα κτίρια που είναι πιο πιθανά υποψήφια για καταστροφική κατάρρευση. Τα προτεινόμενα κριτήρια περιλαμβάνουν δείκτη ακαμψίας για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της ζήτησης σεισμικής μετατόπισης και δείκτη βασικής διάθλασης που συνδέεται με τυπικές λεπτομέρειες κολόνες που είναι αντιπροσωπευτικές της κατάστασης της πρακτικής από την εποχή της κατασκευής του κτιρίου . Τα κριτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χαρακτηρίσουν τις πρωτογενείς ελλείψεις του κτιρίου και το επίπεδο φασματικής επιτάχυνσης που μπορεί να γίνει ανεκτό πριν από την αποτυχία.
Keywords: Εκτίμηση; Κατάρρευση; Κατασκευές φέρουσας βαρύτητας; Εύθραυστη κατασκευή; Κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος; Αποτυχία; Λεπτομέρειες ενίσχυσης; Assessment; Collapse; Gravity load bearing structures; Brittle construction; Reinforced concrete structures; Failure; Reinforcement detailing