Ο σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού με έμφαση το σχεδιασμό pop-up έκθεσης - Παναγή, Αντρέας (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Η Επιστημονική Μελέτη αυτή, ερευνά και καταγράφει τόσο τις γραφιστικές όσο και τις φυσικές ελλείψεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού, με σκοπό την επίλυση αυτών μέσα από μια καινούρια και αναβαθμισμένη οπτική ταυτότητα του μουσείου με έμφαση τον σχεδιασμό μιας pop-up* έκθεσης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, αποτελεί ένα σπουδαίο θεσμό για την πόλη, όντας όμως παραμερισμένος, δεν αξιοποιείται σωστά. Μεγάλο μέρος Κύπριων πολιτών δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη του, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι, το γνωρίζουν αλλά δεν το επισκέφθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν την ιστορία της πόλης τους και τα αξιοσημείωτα ευρήματα που βρέθηκαν σε αυτήν. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης, το μη ευέλικτο ωράριο αλλά και η ανεπαρκής μη αναβαθμισμένη οπτική ταυτότητα του μουσείου, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο ο σχεδιασμός λογοτύπου και σημάνσεων, όσο και ο σχεδιασμός αφισών/ φυλλαδίων κ.ά., για σκοπούς προώθησης του μουσείου. Αφού πραγματοποιηθεί η μελέτη σε ορισμούς και έννοιες που συσχετίζονται με το μουσείο, τη μουσειολογία, την οπτική ταυτότητα κτλ., και η Βιβλιογραφική Ανασκόπηση σε υφιστάμενες έρευνες που αφορούν την οπτική ταυτότητα, τις σημάνσεις μουσείων αλλά και τις pop-up εκθέσεις/ μουσεία, η μελέτη θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό pop-up έκθεσης μέσα από την καινούρια οπτική ταυτότητα του μουσείου. Ακολουθεί η αξιολόγηση αλλά και η βελτίωση των πιο πάνω μέσα από ατομικές συνεντεύξεις σε άτομα του χώρου και μη. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της ολοκληρωμένης σχεδιαστικής πρότασης για την υλοποίηση μιας pop-up έκθεσης, πέρα από τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού, η οποία έχει ως στόχο να μειώσει τις ελλείψεις του μουσείου, και να προσελκύσει περισσότερο κοινό. Pop-up*: Ο όρος χρησιμοποιείται για την περιγραφή εφήμερων, πειραματικών συμβάντων, συνήθως σε διαφορετικό χώρο, για σκοπούς προώθησης και ενημέρωσης ενός καταστήματος, ενός μουσείου κτλ.
Keywords: Οπτική ταυτότητα; Σήμανση; Σήμανση; Έκθεση; Προώθηση; Visual identity; Signage; Pop-up museum; Exhibition; Promotion