Μικροβιολογική ποιότητα εμφιαλωμένου νερού και νερού από το σύστημα διανομής πόσιμου νερού στη Λεμεσό - Παπαπαναγιώτου, Ζώη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Στη παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα «Μικροβιολογική ποιότητα εμφιαλωμένου νερού και νερού από το σύστημα διανομής πόσιμου νερού στη Λεμεσό», μελετήθηκε η μικροβιολογική ποιότητα των νερών για τις μικροβιολογικές παραμέτρους που απαιτεί τόσο η νομοθεσία, όσο και για παραμέτρους που θεωρήθηκε ορθό να διερευνηθούν για καλύτερη μελέτη της μικροβιολογικής ποιότητας τους. Τα δείγματα τα οποία πάρθηκαν και από τις δυο κατηγορίες, μελετήθηκαν για τους μικροοργανισμούς: Escherichia coli, Enterococcus spp., Pseudomonas aeruginosa και Ολική Μικροβιακή Χλωρίδα. Επιπλέον, στα δείγματα πόσιμου νερού διενεργήθηκαν αναλύσεις και για πιθανή παρουσία κολοβακτηριδίων, καθώς και για ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά που ανήκουν στις β-λακτάμες (ESBLs). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι τόσο τα εμφιαλωμένα νερά όσο και τα νερά που διανέμονται από το σύστημα πόσιμου νερού, στη πλειονότητα τους ήταν εντός των προκαθορισμένων προδιαγραφών αφού από τα 36 δείγματα εμφιαλωμένου νερού, τα 25 δείγματα εμπίπτουν στις προκαθορισμένες προδιαγραφές οι οποίες κρίνουν το νερό ως ποιοτικό και από τα 75 δείγματα πόσιμου νερού, μόνο 1 δείγμα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε πρωτόκολλο μιας νέας ταχείας μεθοδολογίας, το οποίο θα βοηθήσει στην ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών (Salmonella enterica susbp. enterica) μέσω τυχαίας αλληλούχισης στα δείγματα πόσιμου νερού, με διενέργηση της αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (q-PCR). Το πρωτόκολλο αυτό απέδειξε ότι όλα τα δείγματα ήταν απαλλαγμένα από το παθογόνο αυτό μικροοργανισμό. Τέλος, με γνώμονα ότι το νερό αποτελεί προϊόν άμεσης ανάγκης προς το πληθυσμό μιας κοινότητας καθώς και ότι η παροχή ποιοτικού νερού είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων,θα πρέπει να τηρούνται οι προκαθορισμένοι κανονισμοί περί της υγιεινής του καθώς και οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες, με στόχο η ποιότητα του να πληρεί τις προκαθορισμένες τυποποιημένες προδιαγραφές.
Keywords: Εμφιαλωμένο νερό; Σύστημα διανομής πόσιμου νερού; Μικροοργανισμοί δείκτες; Υδατομεταφερόμενοι παθογόνοι μικροοργανισμοί; Αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (q-PCR)