Ο χώρος μου του άλλου - Pericleous, Vicky (My University, 2024)
Η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Ο χώρος μου του άλλου» πραγματεύεται τη διαλογική σχέση μεταξύ όντων, ανθρωπίνων και μη. Δημιουργεί προβληματισμούς για μία διερεύνηση στον ενδιάμεσο χώρο του “Είναι” και του “Άλλου” για το πώς επιτυγχάνεται και μέσα σε ποια όρια. Η απόσταση και η οικειότητα ως τρόπος εμπλοκής και συσχέτισής μας με τον άλλο εγείρει κάποια ερωτήματα. Πώς συμβιώνουμε με τον άλλο; Πώς αντικατοπτρίζεται ο εαυτός στον χώρο του άλλου; Στην προτεινόμενη έκθεση, η συνύπαρξη των εικαστικών φωνών διαπλέκεται μέσω της καλλιτεχνικής διανόησης και επεξεργασίας διερευνώντας τα ενδιάμεσα, το άδυτο, το απρόβλεπτο ή το φάντασμα του Εαυτού και του Άλλου μέσα από διαδικασίες νοητικής διείσδυσης, συμπλοκής, ενσυναίσθησης και συμβίωσης επιχειρώντας να τονίσει τις δυνητικές σχέσεις μεταξύ των υποκειμένων μέσα από τις ανθρωπολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές καταβολές. Τα έργα τέχνης έχουν φωνή, μπορούν να τροφοδοτήσουν και την δική μας κοινωνική και ψυχολογική γνώση με θέματα, έννοιες και ιδέες που δεν είχαμε πριν τα συναντήσουμε. Το ομιλών γλυπτό ή η ομιλούσα μορφή στη δυσδιάστατη επιφάνεια συνομιλεί με τον διερχόμενο θεατή. «Βλέπουμε αυτό που μας κοιτάζει», θα πει ο Huberman. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, βίντεο σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών και επαναπροσεγγίζονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιουργώντας διαλεκτικά ένα νέο αφήγημα σε ενεστώτα χρόνο υπό μια σχεσιακή αισθητική, όπως αποκαλεί ο Bourriaud. (Κείμενο: Στέλλα Χριστοφή, Εικαστικός-επιμελήτρια, υπ.διδάκτορας Α.Σ.Κ.Τ)
Μελέτες για ένα Χώρο: IV
Keywords: Arts; Space; Place; Other; In between space; Exhibition