Οι προοπτικές της καλλιέργειας πορτοκαλιάς με έμφαση στις ποικιλίες ‘Navel’ και ‘Valencia’ - Ταμάνης, Χρίστος (My University, 2025)
Η καλλιέργεια του πορτοκαλιού κατέχει σημαντική θέση στην διεθνούς παραγωγή φρούτων και κυριαρχεί τις κύριες καλλιεργούμενες περιοχές στην Κύπρο από τον 13ο αιώνα σε σύγκριση με άλλες καλλιεργούμενες ποικιλίες. Η παραγωγή και κατανάλωση φρέσκων πορτοκαλιών, καθώς και των επεξεργασμένων προϊόντων τους (χυμός, μαρμελάδα, λικέρ κ.ά.) αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως, λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη C και άλλων αντιοξειδωτικών. Επίσης, η καλλιέργεια και εξαγωγή εσπεριδοειδών έχει σημαντικό ρόλο στην οικονομία μιας χώρας, με την Κύπρο να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η παρούσα διατριβή εστιάζει στη γενεαλογία και την προέλευση, στην ποιότητα του καρπού, καθώς και στα χαρακτηριστικά του δέντρου και του καρπού δύο κύριων ποικιλιών πορτοκαλιού (Navel και Valencia). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιστορική αναδρομή που αφορά την καλλιέργεια πορτοκαλιών στην Κύπρο και στην Ευρώπη, καθώς και σε σύντομη αναφορά στον ρόλο των πορτοκαλιών στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Περιγράφονται επίσης σύντομα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του καρπού, τονίζοντας τα κύρια ποιοτικά του στοιχεία, καθώς και οι διαδικασίες συγκομιδής και συσκευασίας.Τέλος, η μελέτη εξετάζει συγκεκριμένες υποποικιλίες πορτοκαλιών Navel: Autumn Gold Navel, Carninka Navel, Gloudie Navel, Kirkwood Red Navel, Witkrans, καθώς και συγκεκριμένες ποικιλίες της Valencia: Valencia Alfa, Valencia Midknight 1 (115), Valencia Ruby, Valencia Lavalle, Valencia Kobus Du Toit.
Keywords: βιταμίνη C; εσπεριδοειδεί--Κύπρος; Navel; Valencia