Μπορώ να μείνω μόνος μου στην εποχή του αδιάκοπου online ; - Κουζαρίδη, Έμιλυ (q, 2019)
Τα φαινόμενα συνεχούς συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο και στα ΜΚΔ, μας κρατούν μονίμως σε επαφή, έστω και δυνητική, με άτομα και σχέσεις. Αυτή η σχεδόν αδιάκοπη διαθεσιμότητα προς κοινωνικοποίηση, λειτουργεί εις βάρος της σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας, καθώς σπάνια μένουμε μόνοι με την απουσία ερεθισμάτων. Αυτές οι παραδοχές εξετάστηκαν στους νέους της Κύπρου, ηλικίας 18-25 ετών. Επιχειρήθηκε η ανακάλυψη της σχέσης που έχουν με το κινητό τους τηλέφωνο, μέσω εξέτασης των κινήτρων χρήσης, των επιπτώσεων που αυτή επιφέρει, όπως και της σχέσης τους με την απομόνωση, και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζεται από το smartphone. Για την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της παρατήρησης της συμπεριφοράς χρήσης του κινητού σε καφετέριες, και οι συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως η συσκευή χρησιμοποιείται κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς στα ΜΚΔ, ενημερωτικούς, ψυχαγωγικούς και πρακτικούς, με ένα μεγάλο μέρος της χρήσης αυτής να πραγματοποιείται από συνήθεια. Η διαρκής σύνδεση στο διαδίκτυο που ακολουθούν οι νέοι, δημιουργεί πολλαπλές επιπτώσεις στην ψυχολογία, τη συμπεριφορά, την πνευματική κατάσταση και την επίδοσή στις υπόλοιπες τους υποχρεώσεις. Καταφεύγουν στη χρήση του κινητού πολύ πιο συχνά όταν είναι μόνοι παρά με παρέα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν την μοναχικότητα και να επιστρέψουν στην ασφάλεια των κοινωνικών επαφών τους, λόγω του ότι αντιλαμβάνονται την απομόνωση ως μια έννοια με αμιγώς αρνητική διάσταση που ταυτίζεται αποκλειστικά με προβληματικές καταστάσεις. Τα ΜΚΔ και το κινητό εντείνουν ακόμα περισσότερο την ήδη υπάρχουσα προβληματική αντίληψη των ατόμων για την απομόνωση, απομακρύνοντάς τα από τις θετικές εμπειρίες της.
Keywords: Κινητό τηλέφωνο; Συνεχής συνδεσιμότητα; Διαθεσιμότητα; Online; Απομόνωση; Smartphone; Constant connectivity; Availability; Online; Solitude