Υλοποίηση πλατφόρμας για την δημιουργία παιχνιδιών σοβαρού σκοπού - Νεοκλέους, Ανδρέας (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας γενικού σκοπού για τη δημιουργία και διαχείριση παιχνιδιών σοβαρού σκοπού. Τα παιχνίδια βασίζονται σε λογοθεραπευτικές δραστηριότητες και έχουν στόχο την υποστήριξη των θεραπευτών στην ψηφιοποίηση και οργάνωση των συνεδριών τους. Αφετηρία αποτέλεσε η ανάγκη της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης για ενιαία αξιολόγηση και εκπαίδευση παιδιών, με στόχο τη μείωση σφαλμάτων, την αποτελεσματικότερη καταγραφή δεδομένων και την έγκαιρη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων για παιδιά με δυσκολίες λόγου και μάθησης. Η πλατφόρμα επιτρέπει τη δημιουργία παιχνιδιών με σενάρια και επίπεδα, τη διαχείριση χρηστών, καθώς και την εκτέλεση αυτών των παιχνιδιών και την καταγραφή των αποτελεσμάτων με την λήξη της συνεδρίας. Παράλληλα, υποστηρίζεται εισαγωγή και εξαγωγή δεδομένων παιχνιδιών μέσω XML. Η ανάπτυξη βασίστηκε σε τεχνολογίες διαδικτύου, όπως PHP και JavaScript, ενώ η αποθήκευση των δεδομένων υλοποιήθηκε με χρήση MySQL. Το σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί σε θεραπευτικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά περιβάλλοντα, προσφέροντας ευελιξία και επαναχρησιμοποίηση.
Keywords: Δημιουργία παιχνιδιών; Λογοθεραπεία; Παιχνίδια σοβαρού σκοπού; Διαδικτυακή πλατφόρμα; Game Creation; Speech Therapy; Serious Games; Web platform