Τα tablets ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο για την ενίσχυση συνεργατικών δραστηριοτήτων μαθηματικών - Κωνσταντίνου Χαλκιαδάκη, Έλενα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Τη σημερινή εποχή όλοι μιλούν για την επανάσταση των κινητών συσκευών και η ζωή μας έχει κατακλυστεί από αυτές. Η εκπαιδευτική κοινότητα προβληματίζεται κατά πόσο οι συσκευές αυτές μπορούν να θεωρηθούν ως τα νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και με ποιους τρόπους μπορούν να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έχοντας τους ίδιους προβληματισμούς κι εγώ σαν ενεργός εκπαιδευτικός στην προδημοτική εκπαίδευση, θέλησα να διερευνήσω κατά πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί ο υπολογιστής αφής (tablet) και οι δυνατότητές του στο νηπιαγωγείο, για να αναπτύξει κομβικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως τη συνεργασία και τη λύση προβλήματος. Επέλεξα να εμπλέξω τους μαθητές μου σε συνεργατικές δραστηριότητες για τη λύση προβλήματος στα μαθηματικά, με τη χρήση του παιχνιδιού τάνγκραμ (tangram). Τα παιδιά εργάστηκαν σε δυάδες, στην πρώτη διδασκαλία χρησιμοποιώντας πραγματικά αντικείμενα, χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας και στη δεύτερη διδασκαλία χρησιμοποιώντας τα tablets και την εφαρμογή (application) Cats Puzzle Tangrams. Πρόκειται για μία μελέτη περίπτωσης, στην οποία υπήρξα παράλληλα εκπαιδευτικός και ερευνήτρια μαζί και η συλλογή δεδομένων βασίστηκε στη συμμετοχική παρατήρηση, τη βίντεο ανάλυση και παρατήρηση των παιδιών που εργάζονταν σε δυάδες την ώρα των δύο οργανωμένων διδασκαλιών, φωτογραφίες και τις ημιδομημένες συνεντεύξεις των παιδιών Τα αποτελέσματα από τη διαδικασία ανάλυσης δεδομένων έδειξαν ότι τα παιδιά συνεργάστηκαν καλύτερα με τα tablets, δεσμεύτηκαν περισσότερο στις δραστηριότητες, γιατί σέβονταν τον εξοπλισμό, τους άρεσε η εμπλοκή με την τεχνολογία, ενώ παράγοντες που επηρέασαν τη συνεργασία τους με τα tablets, ήταν ο ρόλος των συμμετεχόντων, η εξοικείωση με τη συσκευή, την εφαρμογή, τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν και κατά πόσο ζητούσαν υποστήριξη στη μάθηση τους από τη νηπιαγωγό και το άλλο μέλος της ομάδας τους. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή στα tablets δήλωσαν ότι τα βοήθησε πολύ η εφαρμογή, να αντιληφθούν πώς να χρησιμοποιήσουν τα πραγματικό υλικό τάνγκραμ για τη λύση προβλήματος και μ' αυτό τον τρόπο οικοδόμησαν γνώση.
Keywords: Υπολογιστής αφής; Aplication Cats Puzzle Tangrams