Αξιολόγηση προσυλλεκτικών μεταχειρίσεων με βιοδιεγέρτες στη βελτιστοποίηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και της διατηρησιμότητας καρπών μεσπιλιάς - Ευσταθίου, Επιφάνειος (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Η καλλιέργεια της μεσπιλιάς (Eriobotrya japonica L.) αποτελεί μια από τις πιο υποσχόμενες και προσοδοφόρες καλλιέργειες υπό τις συνθήκες της Κύπρου λόγω της προσαρμοστικότητάς της και της ωρίμανσης των καρπών της σε περίοδο που δεν υπάρχει ανταγωνισμός από άλλους νωπούς καρπούς. Η παρούσα εργασία μελέτησε την επίδραση εμπορικών σκευασμάτων με βιοδιεγερτικές ουσίες (Kelp, Folicist, Fylloton, Kriss, Sunred) στην απόδοση, την ποιότητα και τη μετασυλλεκτική συμπεριφορά καρπών μεσπιλιάς. Για την πραγματοποίηση του πειράματος χρησιμοποιήθηκαν 15 δένδρα μεσπιλιάς της ποικιλίας ‘Karantoki’ από εμπορικό οπωρώνα στη περιοχή της Επισκοπής (Επαρχία Λεμεσού). Τα δένδρα διαχωρίστηκαν σε 5 ομάδες των τριών δένδρων και δέχτηκαν τις παρακάτω μεταχειρίσεις: (1) Μάρτυρας, (2) Kelp, (3) Folicist, (4) Fylloton και (5) συνδυασμός των σκευασμάτων Kriss και Sunred στις προτεινόμενες από τον κατασκευαστή δοσολογίες. Οι καρποί της κάθε ομάδας συγκομίστηκαν σε τρεις διαδοχικές ημερομηνίες (H1, H2 και H3) και αναλύθηκαν ύστερα από 1 και 5 ημέρες διατήρησής τους σε θερμοκρασία δωματίου. Οι παρακάτω ποιοτικοί δείκτες προσδιορίστηκαν: συνολική απόδοση, απώλεια βάρους, συνεκτικότητα σάρκας, διαλυτά στερεά συστατικά (Δ.Σ.Σ.), ογκομετρούμενη οξύτητα (O.O.) και οι χρωματικοί δείκτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν θετική επίδραση στους καρπούς που μεταχειρίστηκαν με τα σκευάσματα Kelp και Folicist στη διατήρηση της συνεκτικότητα σάρκας και μειώνοντας την απώλεια βάρους του καρπού. Ειδικότερα το σκεύασμα Kelp οδήγησε σε σημαντική πρωϊμιση της παραγωγής το οποίο είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό λόγω των υψηλότερων τιμών που απολαμβάνουν στην αγορά ως «εκτός εποχής» προϊόντα, καθώς και σε σημαντική αύξηση του μεγέθους του καρπού. Η παρούσα διατριβή προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου καλλιέργειας μεσπιλιάς με την προσθήκη βιοδιεγερτικών ουσιών στο πρόγραμμα ψεκασμών. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ανάλυση και διερεύνηση των μηχανισμών που διέπει την εφαρμογή βιοδιεγερτών σε δενδροκομικά είδη.
Keywords: Mεσπιλιά; Βιοδιεγερτικές ουσίες; Loquat; Biostimulants