Βιολογική αγελαδοτροφία στην Κύπρο (περιγραφή βιολογικής μονάδας) - Δημοσθένους, Αντώνης (My University, 2022)
Στην παρούσα πτυχιακή θα γίνει μια περιγραφή της βιολογικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Κύπρο. Αρχικά δίνονται γενικά στοιχεία για τη βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη και ειδικά για την παραγωγή στην Κύπρο, όπως αυτή αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια η μελέτη επικεντρώνεται στην αναλυτική περιγραφή μιας βιολογικής μονάδας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην περιοχή της Ορούντας στην επαρχία Λευκωσίας. Στην πτυχιακή περιγράφεται η διαχείριση των ζώων διαφορετικών ηλικιών δίνοντας επίσης στοιχεία για την διατροφή, την άμελξη, τη διαχείριση ασθενειών, την αναπαραγωγή και τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη μονάδα. Στην περιγραφή αυτή αναδεικνύονται οι διαφορές στην εκτροφή σε σύγκριση με το συμβατικό σύστημα παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη μονάδα και μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη βιολογική παραγωγή γάλακτος στο νησί.
Keywords: Βιολογική παραγωγή γάλακτος; Διαχείριση ασθενειών; Διαφορές με το συμβατικό σύστημα; Organic milk production; Disease management; Differences compared to conventional system