Γλωσσικές δυσχέρειες στον αφηγηματικό λόγο κυπριόπουλων παιδιών με τυπική γλωσσική ανάπτυξη και παιδιών με ειδική γλωσσική διαταραχή - Κωνσταντά, Μαρία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τις γλωσσικές δυσχέρειες (δισταγμούς, επαναλήψεις, αναθεωρήσεις, λανθασμένες ενάρξεις και ελλιπείς δηλώσεις) στα κυπριόπουλα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (Ν=16) και με τυπική γλωσσική ανάπτυξη (Ν=22). Στην μελέτη αυτή συμπεριλήφθηκαν τριάντα οκτώ κυπριόπουλα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, δύο ομάδες παιδιών με Ειδική Γλωσσική Διαταραχή ηλικίας 5 και 7 ετών και δύο ομάδες παιδιών, αντίστοιχης ηλικίας, με τυπική γλωσσική ανάπτυξη. Η έρευνα είχε στόχο τη σύγκριση των γλωσσικών δυσχερειών στον αφηγηματικό λόγο μεταξύ των ομάδων. Για την ανάλυση των δυσχερειών ροής χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο μέτρησης το Bus Story Test, όπου κάθε παιδί ξεχωριστά κλήθηκε να επαναλάβει την ιστορία ενός κόκκινου λεωφορείου και να την επαναδιατυπώσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πρωτότυπο. Οι αφηγήσεις των παιδιών απομαγνητοφωνήθηκαν και μεταγράφηκαν σύμφωνα με το Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο. Έπειτα, εκτιμήθηκαν και υποβλήθηκαν για στατιστική ανάλυση μεμονωμένες μετρήσεις (αριθμός κάθε κατηγορίας διαφορών ανά διατύπωση) με τη μέθοδο Τ-test μονής κατεύθυνσης, δύο δειγμάτων με ανομοιογενείς διακυμάνσεις. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας κατέδειξαν ότι και οι δύο ηλικιακές ομάδες παιδιών με ΕΓΔ παρήγαγαν περισσότερες κενές παύσεις και επαναλήψεις λέξεων από τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά, ενώ τα τελευταία εμφάνισαν περισσότερες γεμάτες παύσεις και επαναλήψεις μέρους λέξης και σειράς λέξεων. Επιπρόσθετα, τα μικρότερα παιδιά με ΤΓΑ έτειναν να εμφανίζουν πιο συχνά λεξιλογικές και φωνολογικές αναθεωρήσεις, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά με ΕΓΔ παρουσίαζαν πιο συχνά γραμματικές αναθεωρήσεις. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της γλωσσικής ικανότητας και των δυσχερειών ροής. Επομένως, οι γλωσσικές δυσχέρειες οφείλονται σε ξεχωριστές στρατηγικές παραγωγής ομιλίας λόγω του επιπέδου της γλωσσικής ικανότητας του υποκειμένου, του γνωστικού πόρου και των συνθηκών της αφήγησης.
Keywords: Ειδική γλωσσική διαταραχή (ΕΓΔ); Γλωσσικές δυσχέρειες; Δισταγμοί; Αναθεωρήσεις; Επαναλήψεις; Λανθασμένες ενάρξεις; Ελλιπείς δηλώσεις; Γλωσσική παραγωγή; BST; Specific language impairment (SLI); Linguistic disfluency; Hesitations; Revisions; Repeats; False starts; Incomplete utterances; Language production; BST