Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή – Γνώσεις και απόψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Κυρίτση, Μαρούσα (q, 2021)
Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πως το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή κυμαίνεται στο 7% και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιδημιολογικά στοιχεία που να αφορούν τη συχνότητα εμφάνισης της ΑΓΔ στην Κύπρο αναμένεται πως θα είναι ανάλογη. Οι γνώσεις, οι στάσεις και απόψεις για την ΑΓΔ, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι άκρως σημαντικές, καθώς ο αποτελεσματικός εντοπισμός, αλλά και η έγκαιρη και κατάλληλη παρέμβαση των παιδιών αυτών, κρίνεται καθοριστική στα πρώτα στάδια ζωής τους και για τον περιορισμό των μετέπειτα επιπτώσεων. Γι’ αυτό και ο σκοπός της παρούσας μελέτης, ήταν η διερεύνηση των γνώσεων, των απόψεων και των στάσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με την ΑΓΔ Στοχεύθηκε, επίσης, η εξέταση των απόψεών τους, αναφορικά με την αντιμετώπιση των παιδιών αυτών, αλλά και ο εντοπισμός των αναγκών τους, κατά την φοίτησή τους. Ο απώτερος σκοπός της παρούσας έρευνας, ήταν να εισηγηθεί κατάλληλες δράσεις υποστήριξης της διαδικασίας εκπαίδευσης των παιδιών με ΑΓΔ, εντός του σχολικού πλαισίου. Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν, μέσω ενός επεξεργασμένου ερωτηματολογίου το οποίο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εργάζονται στον δημόσιο τομέα στη Κύπρο. Έλαβαν μέρος 110 συμμετέχοντες, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής. Τα αποτελέσματα, έδειξαν σημαντικές παρανοήσεις και έλλειψη βασικών γνώσεων, σχετικά με την ΑΓΔ, μέσω των απαντήσεων των συμμετεχόντων σχετικά με τα χαρακτηριστικά της, τις επιπτώσεις που επιφέρει και αιτιών πρόκλησης της ΑΓΔ. Ωστόσο, παρουσιάστηκε μια θετική στάση απέναντι στην ΑΓΔ, καθώς οι πλείστοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ήταν πρόθυμοι να διδάξουν στα παιδιά αυτά. Η έλλειψη σημαντικών γνώσεων, για την ΑΓΔ από τους εκπαιδευτικούς, φαίνεται να προκύπτει από την μη επαρκή ενημέρωση τους, κατά τις βασικές τους σπουδές, οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια για τις τεκμηριωμένες προσλαμβάνουσες γνώσεις. Εν κατακλείδι, η παρούσα μελέτη εισηγείται την εισαγωγή μαθημάτων στις βασικές σπουδές των εκπαιδευτικών, αλλά και την ενημέρωση και εκπαίδευσή τους, μέσω σεμιναρίων και ημερίδων για την ΑΓΔ.
Keywords: Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ); Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης; Γνώσεις; Στάσεις; Απόψεις; Παιδιά; Developmental Language Disorder (DLD); Primary school teachers; Knowledge; Attitudes; Views; Children