Αξιολόγηση ανθεκτικότητας μεταλλαγμένων φυτών Arabidopsis στην παραγωγή/έκκριση κουμαρινών έναντι του μύκητα Verticillium dahliae - Χαραλάμπους, Ηλιάνα (My University, 2024)
μύκητας Verticillium dahliae είναι ένα εδαφογενές παθογόνο που προσβάλει ένα ευρύ φάσμα ξενιστών προκαλώντας αδρομύκωση. Στους ξενιστές του περιλαμβάνονται καλλιέργειες σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι η ντομάτα, το μαρούλι, οι φράουλες, το βαμβάκι, το πιπέρι, η μελιτζάνα και η ελιά. Τα φυτά που προσβάλλονται από το συγκεκριμένο μύκητα παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν χλωρώσεις και μαράνσεις στα φύλλα, καστανό μεταχρωματισμό των αγγείων του ξύλου, νανισμό και νέκρωση που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης της παραγωγής. Η αντιμετώπιση του παθογόνου είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού μπορεί να επιβιώνει για δεκαετίες στο έδαφος απουσία ευπαθούς ξενιστή και τα διαθέσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεν είναι αποτελεσματικά ιδιαίτερα μετά τη μόλυνση των φυτών. Η διαχείριση του παθογόνου στηρίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα, όπως είναι η απολύμανση του εδάφους και η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών. Επομένως, η εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Τα φυτά έχουν εξελίξει διάφορους μηχανισμούς για να ανταπεξέρχονται σε ποικίλες αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την παραγωγή διαφόρων δευτερογενών μεταβολιτών που τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες και να επιβιώνουν σε αντίξοες καταστάσεις. Οι κουμαρίνες είναι δευτερογενείς μεταβολίτες με ποικίλους ρόλους στα φυτά. Εκκρίνονται από τις ρίζες σε εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, βοηθώντας στην απορρόφηση και κινητοποίηση του σιδήρου, και αποτελούν μέρος των αμυντικών μηχανισμών των φυτών απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Πολλές μελέτες σε διαγονιδιακά φυτά Arabidopsis thaliana έχουν αναδείξει τη σημασία των κουμαρινών στην ανθεκτικότητα των φυτών έναντι διαφόρων φυτοπαθογόνων μικροοργανισμών. Ο σκοπός αυτής της διατριβής ήταν να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα των μεταλλαγμένων γονοτύπων f6'h1, myb72 και bglu42 των φυτών A. thaliana έναντι του V.dahliae. Μετά τα πειράματα παθογένειας πραγματοποιήθηκε ποσοτικοποίηση του παθογόνου στα φυτά, για να διαπιστωθεί αν η διαφορετική σοβαρότητα της ασθένειας που παρατηρήθηκε στους γονότυπους, σχετίζεται με την ποσότητα του παθογόνου εντός του αγγειακού συστήματος των φυτών. Επίσης, αξιολογήθηκε η αντιμικροβιακή δράση των εκκρίσεων των ριζών αυτών των γονοτύπων έναντι του V.dahliae. Τέλος, μελετήθηκε η έκφραση γονιδίων που αποτελούν δείκτες επαγωγής αμυντικών μηχανισμών των φυτών
Keywords: Arabidopsis thaliana; Verticillium dahliae; κουμαρίνες; αμυντικοί μηχανισμοί; Arabidopsis thaliana; Verticillium dahliae; coumarins; defense mechanisms