Χαρακτηρισμός απομονώσεων του ιού της τριστέζας των εσπεριδοειδών στην Κύπρο και διερεύνηση νέων τρόπων αντιμετώπισης του - Καπαρή, Θεοδώρα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο ιός της τριστέζας των εσπεριδοειδών είναι σήμερα διαδεδομένος σε όλη την Κύπρο και προκαλεί μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες στα εσπεριδοειδή. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν για πρώτη φορά με βιολογικές και μοριακές μεθόδους τον βαθμό σοβαρότητας της ασθένειας στο νησί όπου το ποσοστό των ήπιων φυλών του ιού (58%) υπερτερεί σε σχέση με το ποσοστό των μετρίως σοβαρών (32%) και σοβαρών φυλών (10%). Αναπτύχθηκαν δύο καινοτόμες και ταχείες εργαστηριακές in vitro μέθοδοι βιολογικής ανίχνευσης του ιού της τριστέζας, καθώς και βιολογικού διαχωρισμού ήπιων και σοβαρών απομονώσεων του ιού. Μελετήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο η μέθοδος της σταυροειδούς προστασίας με χρήση δύο ήπιων τοπικών απομονώσεων του ιού και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για προστασία δενδρυλλίων Washington navel εμβολιασμένων σε κιτρομηλιά από μετέπειτα προσβολή με σοβαρή απομόνωση. Μελετήθηκαν διάφοροι μεθόδοι εξυγίανσης του ιού της τριστέζας και των ιοειδών των εσπεριδοειδών και καταδείχθηκε ότι ο συνδυασμός συγκεκριμένων μεθόδων εξυγίανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρτιότερη παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού εσπεριδοειδών. Αναπτύχθηκε μια νέα μεθόδος για εξυγίανση των ιοειδών των εσπεριδοειδών με θεραπεία χαμηλών θερμοκρασιών in vitro στους 4°C για 5 βδομάδες προσβεβλημένων μικρομοσχευμάτων και μικροεμβολιασμό. Η χρήση της ριμπαβιρίνης για χημειοθεραπεία in vitro και η θερμοθεραπεία δενδρυλλίων αυξάνει το ποσοστό εξυγίανσης του πολλαπλασιαστικού υλικού που είναι προσβεβλημένο με τον ιό της τριστέζας.
Keywords: Τριστέζα; Απομονώσεις; Σταυροειδής προστασία; Εξυγίανση