Ζυμούμενα τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Κύπρο: καταγραφή των χαρακτηριστικών τους και γνώσεις καταναλωτών - Κωνσταντίνου, Παρασκευή (My University, 2022)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο τρόπος παραγωγής διαφόρων τροφίμων που παράγονται στην Κύπρο και υπόκεινται σε διαδικασία ζύμωσης, είτε με τη δράση αυτοχθονης μικροχλωρίδας ή από εμπορικές καλλιέργειες. Τα προϊόντα μεταβολισμού των ζυμώσεων όπως γαλακτικό οξύ, αλκοόλη, οργανικά οξέα, δίνουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά σε τρόφιμα ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Επίσης η ασφάλεια των ζυμούμενων προϊόντων είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και ο ρόλος των προβιοτικών και άλλων μικροοργανισμών στην υγεία του ανθρώπου. Στην εργασία αυτή, εκτός από την καταγραφή της τεχνολογίας παραγωγής παραδοσιακών ζυμουμενων προϊόντων της Κύπρου, καταγράφηκαν ακόμα και οι γνώσεις/προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού σχετικά με τα προϊόντα αυτά.
Keywords: Ζυμούμενα τρόφιμα στην Κύπρο; Ζύμωση; Οξυγαλακτικά βακτήρια; Προβιοτικά; Fermented food in Cyprus; Fermentation; Lactic acid bacteria; Probiotics