Υδροπονική καλλιέργεια δυόσμου σε διαφορετικά θρεπτικά διαλύματα - Νικολαϊδου, Ερατώ (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του φυτού είναι η χημική ισορροπία μεταξύ των στοιχείων που προσλαμβάνει. Άζωτο (Ν), κάλιο (Κ) και φώσφορος (Ρ) θεωρούνται ουσιώδη στοιχεία για τη θρέψη του φυτού, λειτουργώντας ως δομικά στοιχεία και ρυθμίζοντας σημαντικές διεργασίες ανάπτυξης του φυτού. Η διαφορετική συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων οδηγεί στη διαφοροποίηση του φυτού τόσο μορφολογικά όσο και φυσιολογικά. Στη συγκεκριμένη εργασία μελετήθηκε η επίδραση των διαφορετικών συγκεντρώσεων Ν, Κ και Ρ στην ανάπτυξη και ποιότητα υδροπονικής καλλιέργειας δυόσμου (Mentha viridis L.). Τα φυτά αναπτύχθηκαν σε κλειστό υδροπονικό σύστημα επιπλέουσας υδροπονίας τύπου DFT (Deep Flow Technique). Πραγματοποιήθηκαν εβδομαδιαίες μετρήσεις ως προς την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων (K, Na και P) ενώ με την ολοκλήρωση της καλλιέργειας προσδιορίστηκαν ο αριθμός των φύλλων, το ύψος του φυτού, το νωπό και ξηρό υπέργειο και υπόγειο βάρος, το μήκος της ρίζας, το πάχος του κεντρικού στελέχους, ο αριθμός των στελεχών, η περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη α, β και ολικών χλωροφυλλών. Οι διαφορετικές συγκεντρώσεις N, K και P στο θρεπτικό διάλυμα, επηρέασαν την ανάπτυξη των φυτών δυόσμου. Όσον αφορά το Ν, η αυξημένη συγκέντρωση (225ppm) αύξησε τη περιεκτικότητα της χλωροφύλλης α και των ολικών χλωροφυλλών, συμβάλλοντας στην ευρωστία του φυτού, ενώ στη μειωμένη συγκέντρωση (150ppm), παρατηρήθηκε μείωση έως και 28% της χλωροφύλλης β σε σχέση με το μάρτυρα (200ppm N). Επιπλέον στη συγκέντρωση 225ppm N, παρατηρήθηκε επιτάχυνση στην ανάπτυξη του υπέργειου μέρους σε σχέση με τη ρίζα κατά 23% σε σύγκριση με το μάρτυρα. Στις μεταχειρίσεις Κ παρατηρήθηκε αυξημένο πάχος στελέχους στα 325 ppm και 350ppm σε σχέση με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις, με πιθανή επίδραση σε μεταβολικές λειτουργίες του φυτού ή/και σε πιθανό ανταγωνισμό στην προσρόφηση του Ρ. Επιπλέον οι διαφορετικές αναλογίες των μακροστοιχείων επηρέασαν το ύψος και το ξηρό βάρος των φυτών. Αυξημένο ύψος παρατηρήθηκε στις συγκεντρώσεις Ν 150ppm, 175ppm και 250ppm, στις συγκεντρώσεις Κ 300ppm και 350ppm και στη συγκέντρωση Ρ 40ppm. Το υψηλότερο ξηρό βάρος παρατηρήθηκε στις αναλογίες N200:K325:P70. Επομένως, το θρεπτικό διάλυμα που προτείνεται είναι με συγκεντρώσεις Ν 200ppm, K 325ppm και P 50-70ppm.
Keywords: Δυόσμος; Deep Flow Technique