Ευφυής επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων μεγάλου όγκου: Οπτικοποίηση και γραφική απεικόνιση εντοπισμένων ανωμαλιών σε δεδομένα μεγάλης συχνότητας και εύρους - Αντωνίου, Παναγιώτης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η δημιουργία γραφημάτων αλλά και η παρουσίαση μηνυμάτων σφάλματος για τυχών ανωμαλίες από τα αντλούμενα δεδομένα τα οποία αναλύθηκαν μέσω άλλης πτυχιακής εργασίας συμφοιτητή μου. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να επιτρέψει την απεικόνιση όχι μόνο της συμπεριφοράς των υπάρχων δεδομένων αλλά και την παρακολούθηση της καινούριας ροής των δεδομένων που εισέρχεται στο σύστημα σε πραγματικό χρόνο για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορέσει να παρέχει βοήθεια στους αρμόδιους για γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Twitter ως πηγή άντλησης δεδομένων. Από εκεί, δημιουργήθηκαν διαδραστικά γραφήματα τα οποία διαμορφώνουν την μορφή τους αναλόγως της ροής των δεδομένων που εισέρχεται στο σύστημα σε πραγματικό χρόνο (on the fly). Στην συνέχεια μέσω έτοιμου συνόλου δεδομένων το οποίο εμπεριέχει διάφορες τιμές αισθητήρων, οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι σε διάφορα εξαρτήματα ενός αυτοκινήτου καθώς κινείτο. Από εκεί, πραγματοποιήθηκε η γραφική απεικόνιση της συμπεριφοράς των εξαρτημάτων. Τέλος πραγματοποιήθηκε εσκεμμένη παραποίηση (injection) στο σύνολο δεδομένων του αρχείου καταγραφής των τιμών από τους αισθητήρες, έτσι ώστε να γίνει η γραφική απεικόνιση των τυχών δυσλειτουργιών και σφαλμάτων που παρουσιάζονται στα εξαρτήματα του αυτοκινήτου.
Keywords: Γραφική απεικόνιση; Μεγάλα Δεδομένα; Απεικόνιση δυσλειτουργιών; Σφάλματα; Γραφήματα πραγματικού χρόνου