Αξιολόγηση Αφηγηματικών Ικανοτήτων σε τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά ηλικίας 7 με 8 χρονών ομιλητές της Ελληνο-Κυπριακής Διαλέκτου - Ανθίμου, Ειρήνη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό την παρουσίαση των αφηγηματικών ικανοτήτων παιδιών Δημοτικών Σχολείων , σε αγόρια και κορίτσια, τα οποία παιδιά αποτελούν ομιλητές της ΕλληνοΚυπριακής διαλέκτου. Το εργαλείο MAINεξετάζει τις αφηγηματικές εικόνες και αποτελείται από 6 παράλληλες ιστορίες σειροθέτησης, 2 «διηγησης-αναδιήγησης» και 2 διήγησης. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 31 παιδιά όπου τα 15 ήταν αγόρια και τα 16 κορίτσι με εύρος ηλικίας 7;1-7;11 με μέσο όρο. Όλα τα παιδιά ήταν τυπικώς αναπτυσσόμενα χωρίς κάποια ασθένεια ή κάποιο πρόβλημα υγείας. Στην έρευνα αυτή χορηγήθηκαν 4 διαγνωστικά εργαλεία. ΠρώταχορηγήθηκετοεργαλείοRaven’sColouredProgressiveMatrices (RCPM), στησυνέχεια το DevelopmentalVerbalIQ (DVIQ). ΈπειτατοLITMUS-Multilingual Assessment Instrument for Narratives in CG (LITMUS-MAIN in CGκαιστοτέλοςτοLITMUS- Non-Word Repetition Task in Cypriot Greek. Τα αποτελέσματα γενικά έδειξαν ότι οι αφηγηματικές ικανότητες των παιδιών των παιδιών ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με άλλα παιδιά, αφού χαμηλά ποσοστά καταγράφηκαν τα μακροδομή και την μικροδομή, αλλά αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά διαφάνηκαν και στα υπόλοιπα εργαλεία. Συμπερασματικά μέσω της παρούσας έρευνας διαφάνηκε ότι το ΜAINαποτελεί ένα καλό εργαλείο διάγνωσης δυσκολιών των παιδιών και εντοπισμού προβλημάτων των παιδιών.
Keywords: Μultilingual Assessment Instrument of Narratives (MAIN); Αφηγηματικές Ικανότητες