Κυπριακοί οίνοι και χαρακτηρισμός ποικιλιών με βάση τα φαινολικά συστατικά και την αντιοξειδωτική του δράση - Αντωνίου, Ορθοδοξία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία χαρακτηρίστηκαν οι κυπριακοί οίνοι και ποικιλίες με βάση τα φαινολικά συστατικά και την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα σταφύλια και οι οίνοι περιέχουν φαινολικές ενώσεις οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα χωρίζονται σε φλαβονοειδείς φαινόλες (φλαβανόλες, φλαβονόλες, τανίνες και ανθοκυανίνες) και μη φλαβονοειδείς φαινόλες (κινναμωνικά οξέα και βενζοϊκά οξέα). Η αντιοξειδωτική δράση των φαινολών οφείλεται στην ιδιότητα τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι συνηθέστερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των φαινολικών συστατικών είναι η μέθοδος DPPH, η μέθοδος Folin – Ciocalteu, η μέθοδος FRAP και η μέθοδος TEAC. Για αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιείται συνήθως η τεχνική της HPLC.
Keywords: Κυπριακοί οίνοι; Κυπριακές ποικιλίες; Φαινολικά συστατικά; Αντιοξειδωτικά