Η σημειωτική της εικόνας και το παραμύθι: η νεραΐδα νονά στην σταχτοπούτα και την ωραία κοιμωμένη - Κουή, Ανδριανή (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα μελέτη, στα πλαίσια της θεματικής της λαογραφίας και της τέχνης της παιδικής εικονογράφησης, ερευνά τον τρόπο απεικόνισης της φιγούρας της νεράιδας νονάς στα παραμύθια Σταχτοπούτα και Ωραία Κοιμωμένη του C. Perrault. Με την μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου και της σημειωτικής πρακτικής, τα συνολικά 113 εικονογραφικά δείγματα, αναλύονται ως προς τα βασικά τους σημεία. Τα ποσοστά στα οποία καταλήγει η ποσοτική ανάλυση, ερμηνεύονται μέσω της σημειωτικής της εικόνας, εκπληρώνοντας τον στόχο της έρευνας. Να καταγραφούν δηλαδή, τα συνδηλωτικά μηνύματα που φέρουν οι συγκεκριμένες απεικονίσεις της νεράιδας- νονάς, σε δεύτερο επίπεδο ανάλυσης. Στα προς ανάλυση δεδομένα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το χρώμα, το ένδυμα και η στάση του σώματος. Της εικονογραφικής αποκωδικοποίησης προηγείται η ιστορική αναδρομή σε βασικές έννοιες της έρευνας, όπως το παραμύθι, η εικονογράφηση και η νεράιδα νονά.
Keywords: Παιδική εικονογράφηση; Σημειωτική εικόνας; Απεικονίσεις; Παραμύθι; Νεράιδα