Ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος ενισχυμένης επιτήρησης και ενεργητικής αναζήτησης κρουσμάτων ελονοσίας σε μετακινούμενο πληθυσμό μεταναστών χωρίς νομιμοποητικά έγγραφα στη Νότια Ελλάδα - Τσερώνη, Μαριγώ (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως χώρα ελεύθερης ελονοσίας από το 1974. Το 2011 όμως, στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας στη Νότια Ελλάδα, καταγράφηκε μία συρροή κρουσμάτων ελονοσίας P. vivax, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Η παρουσία κουνουπιών του γένους ανωφελούς καθώς και μεταναστών από ενδημικές για την ελονοσία χώρες θεω-ρείται ότι συνέβαλε στην έναρξη της μετάδοσης της νόσου. Λόγω του κινδύνου επανεγκατά-στασης της νόσου στην περιοχή και με στόχο τη διακοπή της μετάδοσής της, αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα ενισχυμένης επιτήρησης και Ενεργητικής Αναζήτησης Κρουσμάτων Ελονοσίας (ΕΑΚΕ) στους μετανάστες από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.
Keywords: Ελονοσία; Μετανάστες από ενδημικές για την ελονοσία χώρες; Μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα; Ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας; Θεραπεία ελονοσίας