Επίδραση των κλιματικών συνθηκών και αλλαγών στις κατασκευές - Καραβίας, Κωνσταντίνος (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό την μελέτη για το πως οι κλιματικές αλλαγές και συνθήκες επηρεάζουν τον κατασκευαστικό τομέα. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο καθορίζονται οι όροι κλίμα και καιρός και γίνεται σύντομη αναφορά για το κλίμα στο νησί μας. Το επόμενο κεφάλαιο επικεντρώνεται στη κλιματική αλλαγή, στις αιτίες που την προκαλούν και στις επιπτώσεις που επέρχονται σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Εν συνεχεία υπάρχουν αναφορές για το πως επηρεάζεται και θα επηρεαστεί η Ευρώπη λόγω των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον υπάρχουν διαγράμματα μερικών Ευρωπαϊκών χωρών που παρουσιάζουν δεδομένα μεταβολής του κλίματος. Στην τελική φάση του τρίτου κεφαλαίου παραθέτονται 2 πίνακες που συγκρίνουν την μέση βροχόπτωση του νησιού μας κατά τον 20ον αιώνα και γίνεται πρόβλεψη για κάποιες από τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει. Το 2ο μισό της εργασίας επικεντρώνεται στον κατασκευαστικό τομέα και συγκεκριμένα στις επιπτώσεις που επέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές. Για αρχή καταγράφονται τρόποι που μπορεί η υγρασία και η θερμότητα να μεταφερθούν σε ένα κτήριο. Μετέπειτα, αναφέρονται διάφοροι παράγοντες που προκαλούν φθορά στα δομικά υλικά. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις αιτίες και επιπτώσεις της διάβρωσης ακτογραμμών στο νησί μας. Στα τελικά στάδια της εργασίας υπάρχουν βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές κτηρίων στην Κύπρο. Ακολούθως επεξηγούνται διάφοροι τρόποι σχεδιασμού κτηρίου για αποδοτική ανθεκτικότητα του σε ακραίες καταστάσεις.
Keywords: κλιματική αλλαγή; επιπτώσεις; φθορά; δομικά υλικά; θερμοκρασία; βροχόπτωση; climate change; impacts; deterioration; temperature; rainfall