Η αμπελουργική και οινολογική αξία της ποικιλίας Viognier - Ιωάννου, Κλεονίκη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Οι γαλλικές ποικιλίες εμφανίζουν στενή συγγένεια με τον άγριο είδος αμπέλου, του οποίου η προέλευση, πιθανόν να προέρχεται από τη νοτιοδυτική Γαλλία (Πυρηναία) και την Τυνησία. Το Viognier είναι η δημοφιλέστερη ιθαγενής λευκή ποικιλία σταφυλιών της κοιλάδας του Ροδανού της Γαλλίας, κυρίως λόγω της ποικιλιακής περιγραφής και των ιδιαίτερων οινολογικών χαρακτηριστικών, που τη καθιστά ως ποικιλία παγκόσμιου φήμης των κρασιών Condrieu. Επομένως, παρατηρείται μια αυξανομένη προτίμηση για τη καλλιέργεια του, αφού χαρακτηρίζεται ως μια ανερχομένη και πολλά υποσχόμενη ποικιλία. Θεωρείται, ως μια εξαιρετικά δύσκολη οινοποιήσιμη ποικιλία για να καλλιεργηθεί, αλλά ο συνδυασμός των αλληλεπιδράσεων λόγω των εδαφοκλιματικών συνθήκων που επικρατούν στις περιοχές που καλλιεργούνται οι αμπελώνες δίδουν μια μοναδική χαρακτηριστική ποιότητα στο οίνο. Επιπρόσθετα, εντοπίζουμε πως "terroir" παίζει καθοριστικό ρολό, που φανερώνεται έμπρακτα στη γευσιγνωσία. Χαρακτηρίζεται ως οίνος μέσης οξύτητας με το πλήρες δυναμικό παλαίωσης. Κατά τη γευσιγνωσία, ποικίλουν οι μυρωδιές, οι γεύσεις και τα αρώματα, από βερίκοκα μέχρι τριαντάφυλλα και πολλά μεταξύ τους. Παράλληλα ,οι λάτρεις του Chardonnay θα αγαπήσουν το Viognier, καθώς έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, παρόλο που υπόσχεται πολύ περισσότερα.
Keywords: Viognier; Σύστημα διαμόρφωσης της αμπέλου; Τύπο του εδάφους; Γλυκοσίδες οίνου; Καλλιεργητικές φροντίδες; Ωρίμανση; Οίνος; Πτητικές ουσίες; Άρωμα; training system; volatile compounds; glycosides wines; viticultural practices; Wine testing; Aroma of wine; Acidity of wine