Γερμανικός ρομαντισμός και εθνικισμός : ο μουσικός εθνικισμός του Βάγκνερ με αφορμή το έργο του Μτετόβεν - Ορθοδόξου, Κυριάκος (My University, 2025)
Η παρούσα διατριβή εξετάζει το εθνικιστικό ταξίδι του Wagner μέσω της μουσικής, με αφορμή το έργο του Beethoven. Εστιάζει την έρευνα της στο Ρομαντισμό και τον Εθνικισμό, όπως εμφανίζεται στη Γερμανία από την Γαλλική Επανάσταση μέχρι την γερμανική ενοποίηση του 1871. Διερευνάται, επίσης, ο ρόλος της μουσικής υπό τις νέες μουσικο-αισθητικές προϋποθέσεις που διαμορφώθηκαν κατά τον 19ο αιώνα υπό τους όρους της απόλυτης μουσικής, όπως και η λειτουργία της μουσικής στο πλαίσιο διαμόρφωσης της γερμανικής εθνικής ταυτότητας.
Keywords: Γερμανία; Μπετόβεν; Ρομαντισμός; Μουσικός εθνικισμός; Ρίχαρντ Βάγκνερ; Richard Wagner; Beethoven; Romanticism; Musical Nationalism; Germany