Διερεύνηση του επιπέδου γνώσεων των νοσηλευτων των Δημόσιων Νοσοκομείων της Κύπρου ως προς την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση - Σεργίδη, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Εισαγωγή Το κλειδί για την αποκατάσταση της αυτόματης κυκλοφορίας και της αναπνοής, και εν συνεχεία την καλή έκβαση ενός ασθενή που υπέστη Καρδιακή Ανακοπή ενδονοσοκομειακά, είναι το επίπεδο γνώσεων και η επιτυχής Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση του νοσηλευτικού προσωπικού. Σκοπός της μελέτης Η παρούσα μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση του επιπέδου γνώσεων των νοσηλευτών των Δημόσιων Νοσοκομείων της Κύπρου (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας , Λεμεσού, Πάφου, Αμμοχώστου και Λάρνακας), ως προς την ΚΑΡΠΑ σε ενήλικες, με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης 2010. Μεθοδολογία της έρευνας Η μελέτη είναι συγχρονική περιγραφική-συσχέτισης. Πληθυσμός στόχος είναι όλο το νοσηλευτικό προσωπικό των πέντε Δημόσιων Νοσοκομείων της Κύπρου. Συμμετέχοντες αποτέλεσαν το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού των πέντε Δημόσιων Νοσοκομείων της Κύπρου, εξαιρουμένου των τμημάτων που αφορούσαν σε ασθενείς ηλικίας <18. Τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα δομημένο αυτοσυμπληρούμενο εργαλείο μέτρησης, το οποίο χωρίζεται σε δύο ενότητες (Δημογραφικές ερωτήσεις και σαράντα ερωτήσεις γνώσεων σχετικές με την ΚΑΡΠΑ). Πραγματοποιήθηκε περιγραφική και επαγωγική στατιστική ανάλυση. Για περιγραφική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η μέση τιμή (x), η τυπική απόκλιση (SD) και ποσοστά (%). Για την επαγωγική ανάλυση, πραγματοποιήθηκαν οι μη παραμετρικές δοκιμασίες Chi Square (X²), Spearman, και η μονόδρομη ανάλυση KruskualWallis. Για όλες τις στατιστικές δοκιμασίες το επίπεδο σημαντικότητας του ελέγχου υπόθεσης ορίστηκε ίσο ή μικρότερο του 0,05 (p ≤0.05).Αποτελέσματα Η μελέτη έδειξε ότι το 73,1% των συμμετεχόντων είχαν πτυχίο νοσηλευτικής, η πλειοψηφία είχε κλινική εμπειρία από 5-10 χρόνια (45,9%) και εκπαίδευση σε πρόγραμμα ΚΑΡΠΑ για τις κατευθυντήριες οδηγίες 2010 είχε λάβει το 43,4%. Το ποσοστό των νοσηλευτών που απάντησαν σωστά στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε, είχαν x=27,81 (SD=3,557) από τις 40 ερωτήσεις, έτσι οι γνώσεις τους χαρακτηρίστηκαν ‘μέτριες’. Δεν υπήρξε στατιστική σημαντική διαφορά στο επίπεδο γνώσεων ως προς την επαγγελματική εμπειρία (p=0,186) ή ως προς την εκπαίδευση των νοσηλευτών (p=0,861). Τέλος, υπήρξε αρνητική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου γνώσεων και της παρακολούθησης εκπαιδευτικού προγράμματος ΚΑΡΠΑ, r=-0,197, p<0,001. Συμπεράσματα Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν την αναγκαιότητα των πτυχιούχων νοσηλευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επιπλέον φάνηκε η ανάγκη για πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα στην ΚΑΡΠΑ για εκπαίδευση ή για συστηματική επανεκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτά θα προσφέρουν στους επαγγελματίες υγείας, κατάλληλες γνώσεις για αυτονομία στην ΚΑΡΠΑ, η οποία είναι σημαντική για τη διάσωση των ατόμων μετά απο Καρδιακή Ανακοπή. Επιπλεόν, θα προσφέρουν αύξηση του ποσοστού επιβίωσης, μείωση της θνησιμότητας, βελτίωση στην ποιότητα της φροντίδας και γενικότερα της ποιότητας ζωής.
Keywords: Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση; Επείγουσα Νοσηλευτική; Εκπαίδευση Νοσηλευτών; Νοσηλευτικό Προσωπικό; Επίπεδο Γνώσης