Οι εμπειρίες των λογοθεραπευτών σχετικά με την αξιολόγηση επικοινωνιακών διαταραχών σε άτομα με άνοια - Τουμπή, Στέλλα (My University, 2023)
Η άνοια αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Ο ρόλος του λογοθεραπευτή στην άνοια είναι πολύ σημαντικός. Συγκεκριμένα, ο λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση, τη συμβουλευτική και την παρέμβαση των ατόμων με άνοια. Η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, το οποίο έχει σκοπό να εντοπίσει τις δυσκολίες που μπορεί να αλλάξουν την απόδοση του ατόμου στη επικοινωνία του, στη λειτουργικότητα του αλλά και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που δυσκολεύουν στη καλύτερη επικοινωνία του. Οι λογοθεραπευτές αξιολογούν και δίνουν πιο πολύ έμφαση στους γνωστικούς και γλωσσικούς τομείς. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν να αναλυθούν και να διερευνηθούν οι εμπειρίες των λογοθεραπευτών σχετικά με την αξιολόγηση των επικοινωνιακών διαταραχών των ατόμων με άνοια. Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 10 λογοθεραπευτές που παρέχουν υπηρεσίες λογοθεραπείας σε άτομα με άνοια. Χορηγήθηκαν συνεντεύξεις με ερωτήσεις ανοικτού τύπου όπου συγκεντρώθηκαν ποιοτικά δεδομένα και έπειτα αναλύθηκαν μέσω θεματικής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν ελλείψεις και εμπόδια στη αξιολόγηση των επικοινωνιακών διαταραχών των ατόμων με άνοια. Φάνηκαν προβλήματα στα εργαλεία αξιολόγησης και συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη για εργαλεία στα ελληνικά και περισσότερη εκπαίδευση των λογοθεραπευτών για τους ασθενείς αυτού. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη ποιοτική έρευνα που έχει γίνει σχετικά με τις εμπειρίες των λογοθεραπευτών για την αξιολόγηση των επικοινωνιακών διαταραχών των ατόμων με άνοια. Τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν ήταν μία πρώτη προσπάθεια για την εξεύρεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λογοθεραπευτές κατά την αξιολόγηση γλωσσικών και γνωστικών ικανοτήτων ατόμων με άνοια.
Keywords: άνοια; λογοθεραπευτές; αξιολόγηση; εργαλεία αξιολόγησης; θεματική ανάλυση; συνεντεύξεις; dementia; speech therapists; assessment; assessment tools; thematic analysis; interviews