Καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου κατά την διάρκεια πανδημίας Covid-19 - Προκοπίου, Αναστασία (q, 2021)
Εισαγωγή: Η καρδιακή ανακοπή είναι η απρόβλεπτη και απότομη διακοπή της δραστηριότητας της καρδίας. Τα ποσοστά καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου παγκοσμίως σε μη πανδημική περίοδο ετησίως είναι αυξημένα με μειωμένο ποσοστό επιβίωσης. Η νόσος SARS-COV2-(COVID-19) αναγνωριστικέ ως σοβαρή οξεία πανδημία αναπνευστικού συνδρόμου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι σήμερα έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην υγεία. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην συχνότητα και έκβαση των εξ νοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών και στον τρόπο αντιμετώπισης τους. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην συστηματική ανασκόπηση ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, SCOPUS) με λέξεις κλειδιά (COVID-19 ή Coronavirus) και (OHCA ή out-of-hospital cardiac arrests) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Τα κριτήρια επιλογής του υλικού ορίζονταν με βάση των σκοπό της ανασκόπησης. Τα κριτήρια εισόδου και αποκλεισμού των μελετών συμπεριλαμβάνουν (1) Την γλώσσα δημοσίευσης των άρθρων στην Αγγλική γλώσσα, (2) Μελέτες που δημοσιευτήκαν το 2020, (3) Μελέτες σχετικές με την νόσο του Covid-19, (4) Τυχαιοποιημένες μελέτες, (5) Μελέτες σχετικές μόνο με καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 9 μελέτες, κατά την περίοδο 2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως τα δημογραφικά στοιχεία δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου την περίοδο πανδημίας, όμως τα περιστατικά με OHCA είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την μη πανδημική περίοδο. Ακόμη υπήρξε σημαντική μείωση των προσπαθειών CPR αντίθετος με την χρήση AED που παρέμεινε παρόμοια με τις περιόδου μη COVID-19. Τα ποσοστά επιβίωσης είχαν αυξηθεί και αυτά σημαντικά σε σχέση με την μη πανδημική περίοδο. Συμπεράσματα: Η νόσος Covid-19 επηρέασε περισσότερο αρνητικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με OHCA,αφού σε σύγκριση των περίοδο πανδημικής, μη πανδημικής περιόδου υπήρξε περισσότερη μείωση στην επιβίωση και αύξηση των περιστατικών OHCA.Ωστόσο, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από την απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής στο σπίτι.
Keywords: COVID-19; OHCA; Καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου; Κορονοϊος.; COVID-19; OHCA; Out of hospital cardiac arrests; Coronavirus