Περιγραφή Αγελαδοτροφικής Μονάδας Στην Κύπρο - Γιώργαλλος, Γιώργος (My University, 2025)
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται η διαχείριση μιας εμπορικής αγελαδοτροφικής μονάδας στην Κύπρο, με ζώα της φυλής Holstein Friesian. Συλλέχθηκαν στοιχεία που αφορούν τον τρόπο που είναι διαχωρισμένα τα ζώα, την διατροφή τους, την αναπαραγωγή, τη διαχείριση, την γαλακτοπαραγωγή, την αντιμετώπιση ασθενειών ή πιθανών προβλημάτων καθώς και οικονομικά στοιχεία της μονάδας. Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2025. Για την περιγραφή του τρόπου λειτουργίας αξιοποιήθηκαν επίσης και παλαιότερα δεδομένα της φάρμας αλλά και πληροφορίες που δόθηκαν προφορικά από τους ιδιοκτήτες, ώστε να συμπεριληφθούν στοιχεία μεγαλύτερης χρονικής περιόδου για πιο λεπτομερή καταγραφή και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Ο ζωικός πληθυσμός στην φάρμα είναι 457 ζώα, από τα οποία οι 200 είναι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. Τα ζώα είναι χωρισμένα σε έξι ομάδες με κριτήριο την ηλικία, το φύλο και την παραγωγική φάση στην οποία βρίσκονται, ενώ περιγράφεται η τροφή που χορηγείται σε κάθε ομάδα τόσο σε σύσταση όσο και σε ποσότητα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις που αφορούν την ημερήσια κατανάλωση τροφής, την παραγωγή σε γάλα και η ποιότητα του γάλακτος που αποτελεί και την κύρια πηγή εισοδήματος. Επίσης, σημαντικά έσοδα προκύπτουν και από την πώληση κρέατος. Τα ζώα που οδηγούνται στο σφαγείο είναι περίπου 14 μηνών καθώς και τα θηλυκά μεγαλύτερης ηλικίας που απομακρύνονται από την μονάδα. Παράλληλα με τα πιο πάνω στοιχεία παρατίθενται πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διακυμαίνεται η γαλακτοπαραγωγή ανάλογα με τις ημέρες γαλακτοπαραγωγής και την αναπαραγωγή. Με τις τιμές γάλακτος και κρέατος που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο, τα οικονομικά στοιχεία της μονάδας που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη δείχνουν την οικονομική βιωσιμότητά της.
Keywords: Αγελαδοτροφική μονάδα--Κύπρος; Holstein Friesian