Κοινωνική σχεδίαση (social design) : ο κοινωνικός ρόλος των γραφικών τεχνών στην σύγχρονη εποχή - Βλαδιμήρου, Νεκταρία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή εφαρμοσμένων Τεχνων και Επικοινωνίας,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία θα διερευνηθεί ο κοινωνικός ρόλος των γραφικών τεχνών στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά, θα ερμηνευτεί ο γενικός όρος «Γραφικές Τέχνες» και στη συνέχεια θα γίνει ιστορική ανασκόπηση σχετικά με τον ρόλο των Γραφικών Τεχνών στην κοινωνία και την δύναμη που έχουν να επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά το κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα, θα αναλυθούν οι δεκαετίες 1920-1950 που επηρεάστηκαν από τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Στην συνέχεια έμφαση θα δοθεί στην πιο σύγχρονη εποχή αναλύοντας ειδικότερους τομείς όπως της κοινωνίας, της υγείας της οικολογίας και της πολιτικής. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα κινημάτων, ακτιβιστών, διαμαρτυριών, μηνυμάτων αντιπαγκοσμιοποίησης και αντι- διαφήμισης (subvertising) θα παρουσιαστούν προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία από το 1960 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, θα αναφερθεί η εξέλιξη της της γραφιστικής με βάση τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και πως ένας γραφίστας έχει επωφεληθεί μέσα από αυτά. Ακόμη, θα αναλυθεί η διαδικασία μεθοδολογίας που ακολούθησα τόσο για την ιστορική ανασκόπηση μέσω της ποιοτικής έρευνας, όσο και για την αξιολόγηση του editorial design μέσω focus group. Τέλος, μέσα από την έρευνα που προηγήθηκε, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο γραφίστας αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης απόψεων και αντιλήψεων σε μια κοινωνία και προσαρμόζεται ανάλογα με τα δρώμενα της εποχής. Έχει την δυνατότητα να κατακρίνει και να επικρίνει γεγονότα που είναι αντίθετα με την ιδιοσυγκρασία του, με σκοπό να αφυπνίσει τον κόσμο και αυτή την πτυχή ενός γραφίστα αντιπροσωπεύει, το editorial design που έχει δημιουργηθεί. .
Keywords: Κοινωνικός ρόλος; Γραφικές τέχνες; Σύγχρονη εποχή; Αντι-διαφήμιση; Ακτιβιστές