Γερμανικός εξπρεσιονισμός και νέα αντικειμενικότητα - Νικολάου, Γιάννης (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό και τη Νέα Αντικειμενικότητα ως τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά κινήματα της Γερμανίας κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ο κύριος στόχος της έρευνας είναι να αναδειχθεί η σημασία αυτών των κινημάτων στην εξέλιξη της γερμανικής τέχνης μέσω μιας περιεκτικής σύγκρισης και κριτικής των διαφορετικών τους προσεγγίσεων. Αναλύονται το ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο που επηρέασε τους καλλιτέχνες καθώς και η αντιμετώπισή τους. Εξετάζονται οι ομάδες «Γέφυρα» και «Γαλάζιος Καβαλάρης», στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της ποίησης και της λογοτεχνίας. Εξετάζονται επίσης οι εκθέσεις «Εκφυλισμένης Τέχνης» και οι πρακτικές της Νέας Αντικειμενικότητας στη ζωγραφική, τη μουσική και τον κινηματογράφο. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης, δίνεται έμφαση στις διαφορές στη φιλοσοφία, τις τεχνικές και τις αισθητικές αντιλήψεις μεταξύ των δύο κινημάτων. Αυτό, βοηθάει στη δημιουργία ενός πλήρους και βαθύτερου κατανοητικού πλαισίου για την ανάπτυξη της γερμανικής τέχνης εκείνη την περίοδο. Τέλος, η εργασία προσφέρει μια περιεκτική ανασκόπηση του πώς η τέχνη αντικατοπτρίζει και αλληλοεπιδρά με τις κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αναταραχές της εποχής. Αυτό συμβάλλει στην παροχή ενός ευρύτερου, πολύπλευρου και εμπεριστατωμένου πλαισίου κατανόησης για την εξέλιξη της τέχνης και της κοινωνίας εκείνης της εποχής.
Keywords: Γέφυρα; Εκφυλισμένη Τέχνη; Γερμανικός Εξπρεσιονισμός; Νέα Αντικειμενικότητα; Γαλάζιος Καβαλάρης; The Bridge; Degenerate Art; German Expressionism; New Objectivity; The Blue Rider