Απεικόνιση LGBT στη διαφήμιση : η επίδραση του σεξουαλικού συντηρησμού στην αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων - Λεωνίδου, Σοφία (My University, 2023)
Η απεικόνιση LGBT χαρακτήρων στη διαφήμιση είναι απαραίτητη για την προώθηση της αποδοχής αυτής της κοινότητας και τη μείωση της στερεοτυπικής συμπεριφοράς. Οι ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες στη διαφήμιση παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο και ελάχιστα μελετημένο ζήτημα. Παρά την αυξανόμενη απεικόνιση των LGBT στη διαφήμιση, υπάρχει περιορισμένη αναφορά στην αποτελεσματικότητά της καθώς και στη διαμεσολαβητική επίδραση της αντιλαμβανόμενης ενόχλησης. Η παρούσα μελέτη εστιάζει στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της διαφήμισης που απεικονίζει άτομα από την LGBT κοινότητα και στον εντοπισμό του ρόλου της αντιλαμβανόμενης ενόχλησης. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι σεξουαλικά συντηρητικοί (φιλελεύθεροι) καταναλωτές δείχνουν υψηλότερα (χαμηλότερα) επίπεδα αντιλαμβανόμενης ενόχλησης που με τη σειρά τους οδηγούν σε λιγότερο (περισσότερο) θετική στάση προς τη διαφήμιση (Aad), το διαφημιζόμενο προϊόν (Abr) και την πρόθεση αγοράς (PI).
Keywords: LGBT; αποτελεσματικότητα διαφήμισης; σεξουαλικός συντηρητισμός; ενόχληση; LGBT; advertising effectiveness; sexual conservatism; irritation