Το φαινόμενο των Fake News και η στάση των Κυπριακών ΜΜΕ - Πλειός, Γιάννης (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα έρευνα εκτός από την γενική εξέταση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων θα επιχειρήσει την αιτιολόγηση των στάσεων των Ε/Κ δημοσιογράφων σχετικά με το ζήτημα αυτό, αλλά και την ύπαρξή του στα Κυπριακά ΜΜΕ στηριζόμενη σε κοινωνιολογικές θεωρίες υιοθέτησης των επιμέρους αυτών στάσεων. Ειδικότερα, θα γίνει η προσπάθεια διαμόρφωσης του δείγματος της έρευνας, με κριτήριο χαρακτηριστικά των μελών του δείγματος, όπως επαγγελματική εμπειρία, εκπαιδευτικό επίπεδο, είδος και πολιτικός προσανατολισμός του Μέσου στο οποίο εργάζονται, με βάση των οποίων θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα που θα τους θέσουμε. Επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις σε επίπεδο πολιτών και πολιτικής δείχνουν ότι οι ψευδείς ειδήσεις έχουν γενικώς μια αρνητική εξέλιξη στο χώρο των Κυπριακών ΜΜΕ, γεγονός που προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τους λόγους υιοθέτησης τέτοιων αντιλήψεων. Εφαρμόστηκε ποιοτική έρευνα με συνεντεύξεις σε δέκα Ε/Κ δημοσιογράφους σε διάφορα ΜΜΕ της Κύπρου και ακολούθησε η απομαγνητοφώνησή τους. Η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιογράφων που ερευνήσαμε φάνηκε να έχουν ικανοποιητική ενημέρωση για το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων. Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι οι ψευδείς ειδήσεις, που θα έπρεπε να αναφέρονται ως παραπληροφόρηση, οφείλονται στην εμπορευματοποίηση των ΜΜΕ και στον «κίτρινο Τύπο» και έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες. Η ανάλυση ακόμα κατέδειξε ακόμα ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι πιστεύουν πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ψευδείς ειδήσεις. Αρκετοί δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων είναι εντονότερο στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ κάποιοι άλλοι ότι είναι εξίσου διαδεδομένο σε όλα τα ΜΜΕ. Πάντως οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι παράγοντες που εξετάζουμε στην παρούσα έρευνα ευνοούν την άνθιση των ψευδών ειδήσεων. Τέλος, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δέχονται ότι δεν έχουν πέσει θύματα ψευδών ειδήσεων και δεν έχουν κάνει αναπαραγωγή τους.
Keywords: Ψευδείς ειδήσεις; ΜΜΕ; Κύπρος; Δημοσιογράφοι; Media; Cyprus; Journalists; Fake news