Η μετάφραση και προσαρμογή ερωτηματολογίου για τον αντίκτυπο της αφασίας ΑΙQ-21 στα ελληνικά: μια πιλοτική μελέτη - Σεραφείμ, Μάριος (My University, 2022)
Η αφασία είναι μια σοβαρή επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου και είναι στενά συνυφασμένη με μείωση στην ποιότητα ζωής του ατόμου που φέρει το σύμπτωμα αλλά και της οικογένειας του. Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητός ο αντίκτυπος που επιφέρει στην ποιότητα ζωής των επιζώντων εγκεφαλικού επεισοδίου ώστε να διαμορφωθούν ουσιαστικοί στόχοι αποκατάστασης για τα άτομα με αφασία (ΑΜΑ). Υπάρχουν ελάχιστα εργαλεία διαθέσιμα στα Ελληνικά για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής στα άτομα με αφασία και τα οποία ενσωματώνουν τις απόψεις των ατόμων με αφασία (ΑΜΑ). Το ερωτηματολόγιο για τον αντίκτυπο της αφασίας AIQ-21 μετρά την ποιότητα ζωής με την αφασία από την οπτική γωνία των ατόμων με αφασία. Σκοπός της μελέτης ήταν η μετάφραση και προσαρμογή του ερωτηματολογίου AIQ-21 στα Ελληνικά (AIQ-21-GR) καθώς και η διερεύνηση της εγκυρότητας του περιεχομένου του. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, διαμορφώθηκαν επιτροπές που μετάφρασαν το ερωτηματολόγιο AIQ-21-GR στα Ελληνικά και έλεγξαν την καταλληλόλητά του. Πραγματοποιήθηκε πιλοτική μελέτη της μετάφραση με n=16 τελειόφοιτους φοιτητές λογοθεραπείας. Όσον αφορά την εγκυρότητα προσώπου φάνηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση (Pearson’s r =0.983, p-value < .001) μεταξύ των μέσων βαθμολογιών των τελειόφοιτων φοιτητών. Επιπλέον, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές COSMIN για τον έλεγχο της εγκυρότητας του περιεχομένου, πραγματοποιήθηκαν γνωστικές συνεντεύξεις σε 16 τελειόφοιτους φοιτητές λογοθεραπείας, σε n=6 άτομα με αφασία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε n=4 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο χωρίς αφασία και σε n=24 υγιές άτομα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μετάφρασης και προσαρμογής του ερωτηματολόγιο AIQ-21-GR έδειξαν ότι έχει κατάλληλο περιεχόμενο και παρουσιάζει υψηλή εγκυρότητα περιεχομένου. Υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0.016) μεταξύ των βαθμολογιών των ατόμων με αφασία και των υγειών ατόμων, με την τιμή Mann-Whitney U να ανέρχεται στο 72. Συνεπώς, το AIQ-21-GR είναι ένα εργαλείο το οποίο παρουσιάζει υψηλή εγκυρότητα και μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ελληνόφωνα άτομα με αφασία σε κλινικά και ερευνητικά περιβάλλοντα.
Keywords: Αφασία; Ποιότητα ζωής; Ερωτηματολόγιο για τον αντίκτυπο της αφασίας AIQ-21-GR; Εγκυρότητα περιεχομένου; Aphasia; Quality of Life; Aphasia Impact Questionnaire (AIQ-21); Content validity