Γυναικεία Χειραφέτηση και Ομότιμη Διαμονή: Οι αντιλήψεις των οικοδεσποινών της πλατφόρμας Airbnb - Ευθυμιάδου, Φάνη (My University, 2023)
Στα πλαίσια της οικονομίας του διαμοιρασμού, ο κλάδος της ομότιμης διαμονής έχει επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές στον παγκόσμιο τουρισμό. Διάφορες θεματικές έχουν ερευνηθεί και συζητηθεί σε σχέση με την ομότιμη διαμονή, με τις πλείστες να επικεντρώνονται στην πλατφόρμα Airbnb. Όμως, το βιβλιογραφικό κενό παραμένει ακόμα πλούσιο σε θεματολογία. Ένα θέμα το οποίο παραμένει αδιερεύνητο είναι ο ρόλος των γυναικών στην ομότιμη διαμονή. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Airbnb, οι γυναίκες αποτελούν το 56% των οικοδεσποτών της ενώ η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι μέσα από τη δραστηριότητα της φιλοξενίας οι γυναίκες χειραφετούνται. Η διατριβή αυτή επιδιώκει να διερευνήσει τις αντιλήψεις των οικοδεσποινών της πλατφόρμας Airbnb για την απόκτηση γυναικείας χειραφέτησης μέσω της δραστηριότητας της φιλοξενίας. Η διατριβή υιοθέτησε μικτή μέθοδο έρευνας. Πρώτα, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με οικοδέσποινες στην Ελλάδα και μετέπειτα, βάσει των ποιοτικών δεδομένων, αναπτύχθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε σε Ελληνίδες οικοδέσποινες της πλατφόρμας Airbnb ενώ τα αποτελέσματα του αναλύθηκαν με τη μέθοδο Δομικά Μοντέλα Εξισώσεων. Όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα, οι οικοδέσποινες μπορούν να χειραφετηθούν από τη δραστηριότητα της φιλοξενίας ανάλογα με τις διαφορετικές διαστάσεις της γυναικείας χειραφέτησης αλλά και το προφίλ της κάθε οικοδέσποινας.
Keywords: Γυναικεία χειραφέτηση; Airbnb; Γυναίκες; Ομότιμη διαμονή; Μικτή Μέθοδος Έρευνας; Women empowerment; Airbnb; Women; Peer-to-peer Accommodation; Mixed Research Methods