Η επαγγελματική ικανοποίηση των μαιών στην Κύπρο - Παπαϊωάννου, Ιωάννα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η επαγγελματική ικανοποίηση αποτελεί ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, το οποίο έχει μελετηθεί αρκετά εκτεταμένα από διάφορες επιστήμες και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογική ευημερία των εργαζομένων, επηρεάζοντας πολλές πτυχές της καθημερινής τους ζωής. Η μαιευτική αποτελεί ένα στρεσογόνο επάγγελμα υγείας, το οποίο είναι εκ φύσεως απαιτητικό και είναι η κύρια πηγή φροντίδας και υποστήριξης για τις μητέρες και τα νεογέννητα τους, στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής τους. Ως εκ τούτου, η επαγγελματική ικανοποίηση των μαιών πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική ανησυχία των οργανισμών υπηρεσιών υγείας, αφού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή ποιοτικής φροντίδας στις μητέρες και τα νεογέννητα τους. Σκοπός: Η αξιολόγηση της επαγγελματικής ικανοποίησης των μαιών στην Κύπρο και η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης της με δημογραφικά και άλλα οργανωτικά χαρακτηριστικά. Υλικό και Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκε περιγραφικός σχεδιασμός συσχέτισης. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 175 μαίες από τέσσερα Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία και έντεκα Ιδιωτικά μαιευτήρια της Κύπρου, που επιλέχθηκαν με δειγματοληψία ευκολίας σε επίπεδο τμημάτων/οργανισμών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της ελληνικής έκδοσης του αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου «Job Satisfaction Survey». Η στατιστική ανάλυση διεξήχθη με μεθόδους περιγραφικής στατιστικής και με την χρήση παραμετρικών στατιστικών δοκιμασιών. Αποτελέσματα: Η επαγγελματική ικανοποίηση των μαιών στα τέσσερα Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία και στα έντεκα Ιδιωτικά μαιευτήρια της Κύπρου κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Η πλειοψηφία του δείγματος των μαιών παρουσίασε επαγγελματική ουδετερότητα, σχεδόν μια στις τέσσερις μαίες ήταν επαγγελματικά δυσαρεστημένη και μόνο μια στις πέντε μαίες ήταν ικανοποιημένη από την εργασία της. Περισσότερο ικανοποιημένες από την εργασία τους βρέθηκαν οι μαίες που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 25-30 ετών, ήταν άγαμες, δεν είχαν παιδιά, εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα και είχαν προϋπηρεσία στον οργανισμό και μαιευτική προϋπηρεσία 1-10 έτη. Τέλος, φάνηκε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επαγγελματικής ικανοποίησης των μαιών και της ηλικίας, της οικογενειακής κατάστασης, του εάν έχει/δεν έχει παιδιά, του επαγγελματικού τομέα, της επαγγελματικής ικανοποίησης στο τμήμα/κλινική που εργάζονταν ως μαίες και της επιθυμίας αλλαγής τμήματος/οργανισμού/επαγγέλματος. Συμπεράσματα: Οι μαίες στα τέσσερα Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία και στα έντεκα Ιδιωτικά μαιευτήρια της Κύπρου, παρουσιάζουν μέτρια επίπεδα επαγγελματικής ικανοποίησης. Οι διευθύνσεις των οργανισμών και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους εργασιακούς παράγοντες που αποτελούν πηγές πρόκλησης επαγγελματικής δυσαρέσκειας και να εφαρμόσουν στοχευμένες παρεμβάσεις για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μαιών στην Κύπρο και κατά συνέπεια της επαγγελματικής τους ικανοποίησης. Η μελέτη αυτή αναμένεται να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη του πολυδιάστατου φαινομένου της επαγγελματικής ικανοποίησης στον πληθυσμό των μαιών της Κύπρου.
Keywords: Επαγγελματική ικανοποίηση; Μαίες; Κύπρος; Δημόσια Νοσοκομεία; Ιδιωτικά μαιευτήρια; Job satisfaction; Midwives; Cyprus; Public hospitals; Public hospitals