Ρομποτική στην Εκπαίδευση - Ανδρέου, Έμιλη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η έρευνα αυτή εξετάζει τη συμπεριφορά των παιδιών γύρω από ένα ανθρωποειδές ρομπότ όταν αυτό βρίσκεται σε χώρο με παιχνίδια και παρουσιάζεται ως φίλος των παιδιών που μιλά, χορεύει, λέει παραμύθια κ.α. Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το ανθρωποειδή ρομπότ ΝΑΟ της εταιρείας Aldebaran Robotics. Στη μελέτη συμμετείχαν 4 παιδιά προ-δημοτικής εκπαίδευσης, ηλικίας 3-5 χρόνων. Έγινε συλλογή δεδομένων μέσω βιντεογράφησης. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των παιδιών γύρω από το ΝΑΟ σε διάφορες περιπτώσεις αλληλεπίδρασης στον παιδότοπο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να αλληλεπιδράσουν με ένα ανθρωποειδή ρομπότ και ότι το ρομπότ μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών όταν χορεύει και όταν τους δίνει την ευκαιρία να το φροντίσουν.
Keywords: Robotics; Education; Videoshooting