Υψηλή αντοχή ινοπλισμένου σκυροδέματος με ανακυκλώσιμα ελαστικά - Αντρέου, Αντρέας (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αξιοποίησης του σκυροδέματος όπου η κάθε μία στοχεύει σε διαφορετικές ιδιότητες και αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, το σκυρόδεμα με ελαστικά έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την ικανότητα πλαστικής ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της απορροφούμενης ενέργειας με αποτέλεσμα να καθιστά το υλικό αυτό χρήσιμο σε κτίρια για αντισεισμική προστασία. Εκτός αυτού υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμα και πλεονεκτήματα για την χρήση των ανακυκλώσιμων ελαστικών στο σκυρόδεμα. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι να βρεθούν αυτά τα πλεονεκτήματα και να αποδειχθούν με κάποιες εργαστηριακές δοκιμές. Αρχικά στο πρώτο μέρος αναφέρονται κάποιες συνδέσεις του σκυροδέματος με άλλα υλικά, τα οποία του προσφέρουν το κάθε ένα διαφορετικές ιδιότητες , όπως το σκυρόδεμα υψηλής αντοχής, το ινοπλισμένο σκυρόδεμα και το σκυρόδεμα με ανακυκλώσιμα ελαστικά. Ακόμα αναφέρονται κάποια είδη ινών που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο ινοπλισμένο σκυρόδεμα καθώς και το πώς τα ανακυκλώσιμα ελαστικά κατέληξαν να συνδέονται με το σκυρόδεμα. Επίσης στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα πειράματα που έχουν υλοποιηθεί στο εργαστήριο καθώς και τα ανάλογα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και η όλη διαδικασία διεξαγωγής τους. Τέλος στο τρίτο και τελευταίο μέρος αναφέρονται αναλυτικά τα αποτελέσματα των πιο πάνω πειραμάτων καθώς και τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει με βάση τον αρχικό στόχο του κάθε πειράματος.
Keywords: Ινοπλισμένο σκυρόδεμα; Σκυρόδεμα υψηλής αντοχής; Ανακυκλώσιμα ελαστικά; Αντισεισμική προστασία; Reinforced concrete; High strength concrete; Recyclable tires; Earthquake protection