Απόψεις εφήβων για το προκαρκινικό εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - Γεωργίου, Παναγιώτα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Στην παρακάτω Συστηματική Ανασκόπηση θα μελετηθούν οι απόψεις εφήβων για το προκαρκινικό εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμηθούν οι απόψεις των εφήβων γιατί έτσι αναγνωρίζονται οι γνώσεις που διαθέτουν οι ίδιοι. Σκοπός: Η βιβλιογραφική ανασκόπηση έχει σκοπό να μελετήσει και να εκτιμήσει τις απόψεις των εφήβων και τις στάσεις τους σχετικά με το προκαρκινικό εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (Google scholar, plumbed, Medline, cinalh) με λέξης κλειδιά (vaccination or vaccine) και (opinions or attitudes or beliefs or viewpoints or perspectives or awareness) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2014-2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως οι έφηβοι δεν διαθέτουν επαρκείς γνώσεις για το προκαρκινικό εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι οι έφηβοι είχαν θετική στάση απέναντι στο εμβόλιο, και αν είχαν την δυνατότητα ένα μεγάλο ποσοστό θα ήθελε να εμβολιασθεί. Συμπεράσματα: Οι γνώσεις των εφήβων για το προκαρκινικό εμβόλιο είναι ανεπαρκείς και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποκτήσει τις γνώσεις τους, όχι από επαγγελματία υγείας ή από το σχολείο, αλλά από συζήτηση με τους συμμαθητές τους, κάτι το οποίο συχνά παραπληροφορεί. Επιπροσθέτως, βάση των ερευνών ένα μικρό ποσοστό των εφήβων έχει εμβολιασθεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι ήταν θετικοί στον εμβολιασμό, όμως δεν γνώριζαν τον τρόπο. Λέξεις-κλειδιά : Οι λέξεις-κλειδιά, που χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των άρθρων « vaccination », « vaccine », «opinions», «attitudes» , «cervix cancer»
Keywords: Εμβολιασμός; Εμβόλιο; Γνώμες; Στάσεις; Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας; Vaccination; Vaccine; Opinions; Attitudes; Cervix cancer