Βία στην τηλεόραση - Κυριάκου, Σωτηρούλλα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο σκοπός αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη του φαινομένου της βίας στην τηλεόραση της Κύπρου. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι μεσημβρινές ενημερωτικές εκπομπές που προβάλλονται αυτή τη στιγμή στη κυπριακή τηλεόραση. Για να διεξαχθεί σε σωστές βάσεις η έρευνα ορίστηκαν δυο ερευνητικά ερωτήματα: «Ποια η επικράτηση (συχνότητα) με την οποία εμφανίζεται η βία στις μεσημβρινές εκπομπές;» και «Πώς παρουσιάζεται η βία στις μεσημβρινές εκπομπές της κυπριακής τηλεόρασης;» Προς απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ανάλυσης περιεχομένου και αναλύθηκαν τέσσερις ενημερωτικές- μεσημβρινές εκπομπές που προβάλλονται αυτό το διάστημα στη Κύπρο. Αυτές είναι: για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου η εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα», για το SIGMA η εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», για τον ΑΝΤ1 η εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» και για το MEGA η εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα». Η καταγραφή του περιεχομένου είχε διάρκεια πέντε εβδομάδων (24 Μαρτίου 2014 – 29 Απριλίου 2014) και έγινε με τυχαία συστηματική δειγματοληψία. Η έρευνα έδειξε ότι κατά τη μεσημβρινή ζώνη (12:00 - 15:00 περίπου) προβάλλεται αρκετή βία στη κυπριακή τηλεόραση, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποσότητα βίας που παρουσιάζουν τα ιδιωτικά κανάλια σε σχέση με το κρατικό κανάλι, η κυριότερη κατηγορία βίας που παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη ζώνη είναι οι «Ειδικές Καταστάσεις», που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν φυλακίσεις, τρομοκρατικές ενέργειες και σεξουαλικής φύσης εγκλήματα.
Keywords: Television and Violence; Cypriot Television; Τηλεόραση και Βία; Κυπριακή Τηλεόραση; Μεσημβρινές Ενημερωτικές Εκπομπές