Μελέτη τριώροφου κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικό - Σιαθάς, Γεώργιος (Τμήμα πολιτικών μηχανικών και μηχανικών γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Το κτήριο το οποίο μελετάμε υπάρχει ήδη, το συναντάμε στην επαρχία Λευκωσίας και αποτελείται από δύο ορόφους από οπλισμένο σκυρόδεμα και ένα μικρό μέρος από μεταλλικό. Η ποιότητα του σκυροδέματος που χρησιμοποιήσαμε είναι ένα C16/20 και ποιότητα χάλυβα C. Στο ισόγειο συνολικά αποτελείται από 25 υποστυλώματα και 53 δοκούς. Ο δεύτερος όροφος αποτελείται από 15 υποστυλώματα και από 41 δοκούς και ακόμη 6 τοιχία, όπου θα τοποθετηθεί ο ανελκυστήρας. Καθώς, στο κτήριο υπάρχει μια υπερύψωση 90cm και στο δάπεδο του δεύτερου ορόφου, επειδή υπήρχε υψομετρική διαφορά στην υπάρχουσα πλάκα οροφής του πρώτου ορόφου. Στο νέο όροφο που θα κατασκευαστεί δεν επιθυμούμε να υπάρχει αυτή η υψομετρική διαφορά και έτσι την καλύψαμε με μεταλλική κατασκευή. Τέλος, η υπερύψωση αποτελείται από μεταλλική κατασκευή και οι κύριοι σημαντικοί δοκοί είναι IPE 180 και θα ακολουθήσουν οι δευτερεύουσες IPE 80. Η κατηγορία πλαστιμότητας, που θα είναι μέση και το έδαφος της περιοχής που σχεδιάζεται η υφιστάμενη κατασκευή, θα είναι τύπου D. Στην παρούσα εργασία έχουν μελετηθεί τα σεισμικά φορτία, σύμφωνα με τον ευρωκώδικα 8, όπως και τα φορτία σεισμού. Όλη η μελέτη που πραγματοποιείται στην παρούσα διπλωματική βασίζεται στους ευρωκώδικες. Έτσι, όλες μας οι πληροφορίες που χρειάζονται για την υλοποίηση προέρχονται από τους ευρωκώδικες σεισμού, φορτίων ανέμου, σταθερών φορτίων και μεταλλικών κατασκευών. Καθώς, χρησιμοποιήθηκαν στο πρόγραμμα STAAD. PRO έτσι για να γίνει ανάλυση της κατασκευής μας και να παρθούν όλα τα αποτελέσματα.
Keywords: Concrete; Buildings; Σκυρόδεμα; Κτίρια