Σύγκριση μονόγλωσσων και δίγλωσσων παιδιών σχολικής ηλικίας ως προς τη σημασιολογική-λεξιλογική ανάπτυξη μέσω χορήγησης γλωσσικών διαγνωστικών εργαλείων - Αθανασίου, Άντρια (Τμήμα Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Πολλές από τις έρευνες, προσδιορίζουν την λεξιλογική ανάπτυξη των δίγλωσσων παιδιών με τη παρουσία ή μη μεταφραστικών αντιστοιχιών των λέξεων ενώ λίγες από αυτές εξετάζουν το λεξιλόγιο εν αντίθεση με το μονόγλωσσο πληθυσμό και ειδικότερα στη Κύπρο. Σκοπός της παρούσας έρευνας, ήταν να διερευνήσει εάν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των μονόγλωσσων και δίγλωσσων παιδιών σχολικής ηλικίας ως προς τη σημασιολογική-λεξιλογική ανάπτυξη μέσα από τη χορήγηση γλωσσικών διαγνωστικών εργαλείων. Στην μελέτη αυτή συμπεριλήφθηκαν συνολικά πενήντα έξι παιδιά, τα οποία ήταν μονόγλωσσοι και δίγλωσσοι ομιλητές. Το δείγμα των μονόγλωσσων ομιλητών αποτελούσε σαράντα έξι παιδιά και των δίγλωσσων ομιλητών δέκα παιδιά. Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 6;5 μέχρι 11 ετών, τα οποία στην συνέχεια διαχωρίστηκαν σε δύο ηλικιακές υποομάδες για σκοπούς ανάλυσης και σύγκρισης των δυο υποομάδων μεταξύ τους. Τα διαγνωστικά εργαλεία που χορηγήθηκαν σε όλα τα παιδιά και εξετάζουν το εκφραστικό λεξιλόγιο είναι η Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου, Εικόνες Δράσεις: Γραμματική και Πληροφοριακή Επάρκεια, μέρος του Διαγνωστικού Τεστ Γλωσσικής Νοημοσύνης (DVIQ:Diagnostic Verbal IQ Test) και ένα μέρος του Αθηνά τεστ. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση των δεδομένων με τους μέσους όρους και των τυπικών αποκλίσεων, εφαρμόζοντας την στατιστική δοκιμασία t – test (p < ,05). Τα αποτελέσματα ήταν ότι τα μονόγλωσσα παιδιά της μικρότερης σε ηλικία υποομάδας, σκόραραν περισσότερο από τα δίγλωσσα παιδιά της αντίστοιχης υποομάδας, αποτελώντας στατιστικά σημαντική διαφορά p > 0.05 σε όλα τα διαγνωστικά εργαλεία. Αντιθέτως τα μονόγλωσσα και δίγλωσσα παιδιά της μεγαλύτερης σε ηλικία υποομάδας, η διαφορά αυτή δεν αποτέλεσε σημαντική στατιστική διαφορά, αφού p > 0,05. Επομένως, παρατηρούνται επιδράσεις στην σημασιολογική-λεξιλογική ανάπτυξη που σχετίζονται με την ηλικία. Ως πρώτη προσπάθεια, τα αποτελέσματα δίνουν σημαντικές πληροφορίες καθώς και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Keywords: Σημασιολογική-λεξιλογική ανάπτυξη; Εκφραστικό λεξιλόγιο; Σύγκριση; Μονόγλωσσοι; Δίγλωσσοι; Semantic – lexical development; Expressive vocabulary; Comparison; Monolingual; Bilingual