Η επαναλαμβανόμενη διακρανιακή μαγνητική διέγερση ως θεραπεία για τη δυσφαγία μετρά από εγκεφαλικό επεισόδιο - Γιαν, Μάρω (q, 2021)
Εισαγωγή: Ένα από τα πλέον μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν την νοσηλευτική αλλά και γενικότερα την ιατρική κοινότητα εδώ και χρόνια, αποτελεί το Εγκεφαλικό Επεισόδιο (Ε.Ε), καθώς και οι επιπτώσεις που δύναται να επιφέρει π.χ στη ποιότητα ζωής του ατόμου. Μια συνήθεις επιπλοκή είναι η δυσφαγία. Με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχουνε εφευρεθεί πάρα πολλές τεχνικές θεραπείες στις πλείστες από τις νόσους. Έτσι, στην περίπτωση της δυσφαγίας μια νέα τεχνική η οποία αναπτύχθηκε από το 1985 είναι η Επαναλαμβανόμενη Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση (rTMS). Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της Επαναλαμβανόμενης Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης ως θεραπεία της Δυσφαγίας μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής Αγγλικής Βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PubMed, Scopus) με λέξεις κλειδιά “repetitive transcranial magnetic stimulation” AND “dysphagia” AND “post-stroke” με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες, κατά την περίοδο 2015 – 2020 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η θεραπεία αυτή εφαρμόζει διάφορα επίπεδα έντασης ηλεκτρομαγνητικής διέγερσης για τη δυσφαγία. Συμπεράσματα: Η Επαναλαμβανόμενη Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση είναι μια αποτελεσματική τεχνική για τη θεραπεία της δυσφαγίας μετά από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο νοσηλευτής έχει ένα καθοριστικό και σημαντικό ρόλο σε όλη τη θεραπεία για τη βελτίωση της ζωής του ασθενή.
Keywords: Repetitive transcranial magnetic stimulation; Dysphagia; Post-stroke; Rehabilitation; Frequency; Randomized controlled trial