Μεθάνιο και κλιματική αλλαγή - Φοιτίδης, Άρης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή με τίτλο «Η συνεισφορά του μεθανίου στην κλιματική αλλαγή» έχει σαν κύριο στόχο τη μελέτη και διερεύνηση της συνεισφοράς του μεθανίου στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης, καθώς επίσης και την συμβολή του μεθανίου στην κλιματική αλλαγή. Για μια καλύτερη εικόνα της συμβολής του μεθανίου θα πρέπει πρώτα να αναλυθεί τι είναι η ατμόσφαιρα και από τι αποτελείται. Ακολούθως, γίνεται μια αναφορά στις ιδιότητες και τις εφαρμογές του μεθανίου. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά για τις φυσικές και ανθρωπογενείς πηγές του μεθανίου, καθώς επίσης και στις επιπτώσεις των εκπομπών μεθανίου στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αναλύονται οι διάφορες μέθοδοι αντιμετώπισης των εκπομπών μεθανίου, παράλληλα με τις διάφορες νομοθεσίες και συμβάσεις που είναι συμφωνημένες σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και για την Κύπρο. Έπειτα, γίνεται μία εκτίμηση των συγκεντρώσεων του μεθανίου στην ατμόσφαιρα και πώς επηρεάζεται η θερμοκρασία. Παρουσιάζεται επίσης η καταγραφή για το δυναμικό της παγκόσμιας θέρμανσης του μεθανίου και της συμβολής των υδρατμών στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Συνοψίζοντας, καταγράφονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν και γίνονται επιπλέον κάποιες εισηγήσεις για μελλοντική έρευνα.
Keywords: Μethane; Climate change; Μεθάνιο; Κλιματική αλλαγή