Ο ρόλος της άσκησης σε ηλικιωμένους με κατάθλιψη - Παύλου, Θεοφάνης (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η κατάθλιψη αποτελεί την πιο συχνή ψυχική διαταραχή στη σύγχρονη κοινωνία. Ιδιαίτερη ευπάθεια στη κατάθλιψη έχουν οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους τυχαίνει να ασκούνται ελάχιστα έως καθόλου. Η χρησιμοποίηση φαρμακευτικών μεθόδων για αποθεραπεία της κατάθλιψης στην Τρίτη ηλικία πολλές φορές προκαλεί αρνητικές για τον ευάλωτο οργανισμό τους παρενέργειες, γι' αυτό και ειδικευμένες μονάδες στο χώρο της υγείας εγκαθιδρύουν ως επιπλέον θεραπευτική μέθοδο τη φυσική άσκηση. Σκοπός: Η διερεύνηση της ΣΥΠΖ και η εκτίμηση της επίδρασης της φυσικής άσκησης στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας σε ηλικιωμένα άτομα με κατάθλιψη. Υλικό και Μέθοδος: Η αναζήτηση της Ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed, CINAHL, Google Scholar και Medline με τις λέξεις κλειδιά: 'κατάθλιψη, καταθλιπτικά συμπτώματα, άσκηση, φυσική δραστηριότητα, ηλικιωμένοι,' σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς (AND, OR) από το 2008-2014. Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν 12 άρθρα. Αποτελέσματα: Βρέθηκε βελτίωση σε διάφορους τομείς που αφορούν τους ηλικιωμένους συμμετέχοντες όπως η φυσική κατάσταση, η αυτοαποτελεσματικότητα και προσωπική ευημερία. Επιπλέον και σύμφωνα με την πλειοψηφία των άρθρων η φυσική άσκηση και τα διάφορα προγράμματα σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με την μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής ευεξίας ανεξαρτήτως χώρας εφαρμογής τους. Συμπεράσματα: Η φυσική άσκηση φαίνεται να αποτελεί κλειδί για μια πιο ποιοτική ζωή στα γηρατειά και σήμα κατατεθέν στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Παρόλα αυτά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη επί του θέματος για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και σε μικρότερες ηλικίες. Τέλος, χρειάζεται και η συντονισμένη προσπάθεια για δημιουργία και εφαρμογή περισσότερων προγραμμάτων άσκησης στην κοινότητα, ούτως ώστε να μειωθούν ή ακόμα και να προληφθούν περιστατικά κατάθλιψης.
Keywords: Κατάθλιψη; Συμπτώματα κατάθλιψης; Φυσική κατάσταση; Ψυχική διαταραχή