Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός ανοικτά δεδομένα - Ευαγόρου, Ελένη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ορίζεται ως μία διαδικασία ανάλυσης και κατανομής, χωρικά και χρονικά, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων. Σύμφωνα με τις οδηγίες και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι παραθαλάσσιες χώρες που εντάσσονται σε αυτή πρέπει να έχουν ΘΧΣ το αργότερο μέχρι το 2020. Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με το ΘΧΣ στη θαλάσσια περιοχή Ευρωπαϊκών χωρών και εστιάζει στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Γίνεται αναφορά στις Ευρωπαϊκές οδηγίες που δόθηκαν κατά καιρούς και αφορούν ΘΧΣ και παρουσιάζονται παραδείγματα σχεδιασμών που έχουν υλοποιηθεί σε κράτη μέλη της ΕΕ. Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν ανοικτά δεδομένα από διάφορους διεθνής, ευρωπαϊκούς και δημόσιους οργανισμούς. Μέσα από τους χάρτες παρουσιάζονται οι διάφορες θαλάσσιες και παράκτιες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.
Keywords: θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός; ανοιχτά δεδομένα; Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/56/EK; Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89/EE; ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική