Σύγκριση μεγέθους γονιδιωμάτων (c-values) σε κυπριακούς πληθυσμούς allium spp. - Λαζάρου, Γεώργιος (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη σύγκριση του μεγέθους των γονιδιωμάτων (C-values) σε κυπριακούς πληθυσμούς ειδών του γένους Allium, τόσο καλλιεργούμενων όσο και άγριων. Μέσω κυτταρομετρίας ροής, μελετήθηκαν περίπου 80 γονότυποι με σκοπό την εκτίμηση της γενετικής και γινιδιωματικής ποικιλομορφίας. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν σημαντικές διαφορές στο πυρηνικό περιεχόμενο μεταξύ ειδών, γεγονός που σχετίζεται με εξελικτικές διαδικασίες, περιβαλλοντική προσαρμογή και παρουσία πολυπλοειδίας. Τα άγρια κυπριακά είδη του γένους Allium παρουσιάζουν υψηλή ποικιλομορφία στο μέγεθος του γονιδιώματος, υποδεικνύοντας την ύπαρξη σημαντικής γενετικής παραλλακτικότητας με δυνατότητα αξιοποίησης στη βελτίωση ήδη υπάρχωντων ποικιλιών και στη διατήρηση της άγριας βιοποικιλότητας της περιοχής.
Keywords: Allium spp; Κυτταρομετρία ροής; Γονιδιωματικό μέγεθος; Γενετική ποικιλομορφία; Πολυπλοειδία; Allium spp.; Flow cytometry; Genome size; Genetic diversity; Polyploidy