Επίδραση αλατότητας και τρόποι αναίρεσης αρνητικών επιπτώσεων της σε καλλιέργεια σπανακιού - Αντωνίου, Πελοπίδας (Department of Agricultural Sciences, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Sciences and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Ο στόχος της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει τις επιπτώσεις της αλατότητας και την επίδραση των συμπληρωματικών διαφυλλικών ψεκασμών καλίου και ασβεστίου στην αναίρεση των αρνητικών επιδράσεων της καταπόνησης αλατότητας σε καλλιέργεια σπανακιού, σε έδαφος (γλάστρες). Τα φυτά σπανακιού αναπτύχθηκαν σε συγκεντρώσεις αλατότητας των 50 και 100 mM NaCl και δέχτηκαν διαφυλλικό ψεκασμό με νιτρικό ασβέστιο και νιτρικό κάλιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις Na αυξήθηκαν σημαντικά με την αύξηση των συγκεντρώσεων NaCl. Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί K και Ca μείωσαν τη συγκέντρωση Na στους ιστούς των φυτών, αύξησαν τις συγκεντρώσεις K και Ρ, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης και της εμπορευσιμότητας των φυτών σπανακιού. Το ξηρό βάρος, ο φθορισμός χλωροφύλλης και το μήκος φύλλου δεν επηρεαστήκαν με την αύξηση της αλατότητας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαίωσαν τις κύριες επιδράσεις του K και Ca στη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων της αλατότητας. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η σωστή διαχείριση της αλατότητας με διαφυλλικό ψεκασμό θρεπτικών στοιχείων μπορεί να προσφέρει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση της απόδοσης των φυλλωδών λαχανικών.
Keywords: Σπανάκι; Αλατότητα; Κάλιο; Aσβέστιο; Spinach; Salinity; Calcium; Potassium