Πρακτικές αξιολόγησης και παρέμβασης των λογοθεραπευτών σε παιδιά με αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή : θεματική ανάλυση - Κατσιαρή, Όλγα (q, 2021)
Η Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ) συμβαίνει όταν ένα παιδί δεν αναπτύσσει τις γλωσσικές του δεξιότητες στα αναμενόμενα, για την ηλικία του, επίπεδα. Τα αίτια της διαταραχής δεν είναι γνωστά, ωστόσο αποτελεί μια ανομοιογενή διαταραχή, με δυσκολίες στην έκφραση ή/και την κατανόηση του λόγου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις πρακτικές αξιολόγησης και παρέμβασης σε παιδιά με γλωσσική διαταραχή, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου. Στη μελέτη συμμετείχαν 9 άτομα, 8 γυναίκες και ένας άνδρας, ηλικίας 36 έως 57 ετών. Αφού πρώτα διεκπεραιώθηκε πιλοτική συνέντευξη, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές ημι – δομημένες συνεντεύξεις, μέσω της πλατφόρμας Zoom. Για την πραγμάτωση των συνεντεύξεων, δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με 17 ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Τα θεματικά πλαίσια του ερωτηματολογίου, αφορούσαν την παραπομπή, την αξιολόγηση, την παρέμβαση και το περιβάλλον. Για τον εντοπισμό των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε θεματική ανάλυση. Μέσα από αυτή προέκυψαν τρία κύρια αποτελέσματα. Πρώτο, υπάρχει μια βάση γνώσεων από τους Λογοθεραπευτές σε σχέση με τη φύση της διαταραχής. Ωστόσο προκύπτει μια σύγχυση και μη ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με αυτήν. Δεύτερο, κατά την διάρκεια της αξιολόγησης, το 20% των ειδικών ανέφεραν πως αξιοποιούν συγκεκριμένα εργαλεία αξιολόγησης ενώ οι περισσότεροι βασίζονται σε άτυπες δοκιμές και στην κλινική εμπειρία τους. Τρίτο, οι συμμετέχοντες δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα μοντέλα παρέμβασης για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και η παρέμβαση τους είναι εξατομικευμένη και βασισμένη στα αποτελέσματα της αξιολόγησης έναντι τα θεωρητικά χαρακτηριστικά της διαταραχής. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει ότι λόγω της μη ξεκάθαρης κατανόησης του τι αποτελεί Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή, δεν δίνονται επαρκείς πληροφορίες σε σχέση με τις διαδικασίες αξιολόγησης και παρέμβασης από τους ειδικούς. Προτείνεται η συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των κλινικών λογοθεραπευτών γύρω από την γλωσσική διαταραχή και μελλοντική έρευνα για τα παρεχόμενα μοντέλα αξιολόγησης και παρέμβασης.
Keywords: Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή; Αξιολόγηση; Παρέμβαση; Δραστηριότητες; Θεματική ανάλυση; Developmental Language Disorder; Αssessment; Ιntervention; Αctivities; Τhematic analysis