Η σημαντικότητα των κινητών συσκευών για τον τομέα της εγκληματολογίας, ως μέσο αποθήκευσης και παροχής αποδεικτικών στοιχείων και ώς μέσο προστασίας - Μίντσεβα, Ντεσισλάβα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η πιο κάτω μελέτη εστιάζει κυρίως στην συσχέτιση των κινητών συσκευών με τον ερευνητικό τομέα της Εγκληματολογίας. Μέσα από την έρευνα αυτή, ο σκοπός είναι να τεκμηριωθεί η τοποθέτηση, η οποία παρουσιάζει τις κινητές συσκευές ως μέσο πηγής αποδεικτικών στοιχείων καθώς επίσης και ως μέσο παροχής ασφάλειας στους χρήστες. Στα πλαίσια της εργασίας μελετήθηκαν τα δυο σημαντικά κομμάτια, ο τομέας της εγκληματολογίας καθώς επίσης και η τεχνολογία των κινητών συσκευών, με αποτέλεσμα να συνδυαστούν οι δυο αυτές ενότητες. Το κοινό σημείο μεταξύ τους ορίζει τον τρόπο χρήσης αλλά και την αποτελεσματικότητα των κινητών συσκευών, ως πηγή αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την υφιστάμενη έρευνα στην Εγκληματολογία. Λόγω της επαυξημένης χρήσης, οι συσκευές αυτές είναι σε θέση να μπορούν να καταγράφουν σημαντικά στοιχεία. Όταν βρίσκονται ενωμένα σε κάποιο δίκτυο, τότε οι πληροφορίες που καταγράφονται είναι πιο χρήσιμες καθώς μεταφέρονται άμεσα σε βάσεις δεδομένων. Επίσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι χρήστες έχουν την ευκαιρία μέσα από την κινητή τους συσκευή να ενημερώνουν τα κατάλληλα άτομα, ότι χρειάζονται άμεσα βοήθεια, στέλνοντας τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες άμεσα. Στα πλαίσια της εργασίας, έγινε ανασκόπηση στα διαθέσιμα συστήματα πολυμέσων, τα οποία παρέχουν εργαλεία για την συλλογή και την ανάλυση ψηφιακών δεδομένων, κυρίως μέσα από κινητές συσκευές. Επίσης έγινε ανασκόπηση σε διαθέσιμες εφαρμογές για κινητές συσκευές οποίες στοχεύουν στην προστασία των χρηστών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι πιο πάνω αναζητήσεις, είχαν ως σκοπό την έρευνα της υφιστάμενης τεχνολογίας και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται. Η δημιουργία λίστας με τα πιο κατάλληλα και χρήσιμα συστήματα πολυμέσων, ήταν το αποτέλεσμα της αναζήτησης αυτής. Πέρα από την αξιολόγηση και τη μελέτη της χρήσης των κινητών συσκευών, ως μέσο πηγής αποδεικτικών στοιχείων η χρήση τους ως μέσο παροχής επιπλέον προστασίας, αποτέλεσε ακόμα ένα μέρος της έρευνας αυτής. Πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση, μέσα από ερωτηματολόγιο και παρακολούθηση, με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, σχετικά με την χρήση διαδραστικών εφαρμογών. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρουσιάζονται στοιχεία κατά πόσο η χρήσης της κινητής συσκευής ως μέσο παροχής επιπλέον προστασίας, είναι αποτελεσματική. Επίσης σημειώνονται και οι βασικότερες προδιαγραφές για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, σχετικά με την παροχή προστασίας.
Keywords: Κινητές συσκευές; Εγκληματολογία