Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας σκευασμάτων βιολογικών παραγόντων εναντίον του μύκητα Verticillium dahliae - Αποστόλου, Δημήτρης (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Ο μύκητας Verticillium dahliae είναι ένα εδαφογενές παθογόνο που προκαλεί αδρομύκωση σε πολλά είδη φυτών ανά το παγκόσμιο. Η αντιμετώπιση του στο παρελθόν στηριζόταν στην εφαρμογή χημικών μέσων στο έδαφος τα οποία πλέον έχουν απαγορευθεί. Λόγω της έλλειψης αποτελεσματικών χημικών μέτρων, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται πολλές προσπάθειες χρήσης εμπορικών σκευασμάτων με παράγοντες βιολογικού ελέγχου για την αντιμετώπιση των αδρομυκώσεων. Στην παρούσα εργασία αξιολογήθηκαν τα εμπορικά σκευάσματα Clonotri και Strepse, τα οποία περιέχουν παράγοντες βιολογικού ελέγχου, ως προς την ικανότητα τους να προστατεύουν φυτά τομάτας από το μύκητα V. dahliae. Στο πρώτο πείραμα παθογένειας διαπιστώθηκε ότι το σκεύασμα Strepse ήταν το πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του V. dahliae και τα φυτά στα οποία εφαρμόστηκε το σκεύασμα παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό ασθενών φύλλων και συνολικά λιγότερη ασθένεια σε σχέση με τα φυτά του μάρτυρα. Στη συνέχεια το σκεύασμα Strepse αξιολογήθηκε ως προς την αποτελεσματικότητα του σε διαφορετικά επίπεδα μολύσματος του V. dahliae σε πειράματα παθογένειας σε φυτά τομάτας. Από τα πειράματα αυτά διαπιστώθηκε ότι το σκεύασμα ήταν αποτελεσματικό και μείωσε την ασθένεια σημαντικά σε επίπεδο μολύσματος 105 κονίδια ανά ml. Στις άλλες επεμβάσεις (104 και 106 κονίδια ανά ml) η μειωμένη ασθένεια που παρατηρήθηκε δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε σχέση με τα φυτά του μάρτυρα. Τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας έδειξαν ότι οι παράγοντες βιολογικού ελέγχου του σκευάσματος Strepse μπορούν να μειώσουν την ασθένεια που προκαλεί ο μύκητας Verticillium dahliae σε φυτά τομάτας σε συνθήκες θαλάμων ελεγχόμενων συνθηκών και κάτω από υψηλό επίπεδο μολύσματος. Συμπερασματικά, φαίνεται ότι υπάρχουν σκευάσματα με βιολογικούς παράγοντες που έχουν τη δυναμική να μειώνουν σημαντικά τα προβλήματα που προκαλούν τα παθογόνα των αδρομυκώσεων όμως η αποτελεσματικότητα τους σε παραγωγικές συνθήκες (θερμοκηπίου ή αγρού) θα πρέπει να αξιολογηθεί μελλοντικά σε πειράματα μεγαλύτερης κλίμακας.
Keywords: Verticillium dahliae; Παράγοντες βιολογικού ελέγχου; Verticillium dahliae; Biological Control Agents